Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că inspectorii instituției vor emite în curând o decizie de impunere referitoare la OMV.
Lucian Heiuș spune că această decizie privește suma de 581 de milioane de lei pe care compania trebuie să o achite către Fondul de Tranziție Energetică.
”Antifrauda a identificat şi a şi întocmit deja procesul-verbal de control, urmează să fie făcută verificarea în documentare şi emisă decizia de impunere, 581 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro pentru Fondul de Tranziţie Energetică. (…) În urma verificărilor care au fost făcute s-a constatat că pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie anului trecut modul în care au calculat această contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică, care este altceva decât taxa de solidaritate, au fost câteva erori şi erorile s-au cumulat în 120 de milioane de euro. Şi eu sunt convins că vor fi plătite”, a afirmat Lucian Heiuş.
Președintele ANAF a mai spus că ”dacă discutăm de taxa de solidaritate, este o altă discuţie pe care putem să o avem după 25 iunie pentru că Ordonanţa 186 (…) are ca termen de depunere a acestei declaraţii şi de plată 25 iunie, până în data de 25 iunie ANAF-ul nu poate să meargă la niciun contribuabil să îl întrebe dacă plăteşte sau nu plăteşte. Ăla este termenul prin lege. După 26 iunie putem discuta”.
Verificările efectuate de ANAF se fac numai în baza unor analize de risc
În cadrul unei conferințe de presă e la Pitești, președintele ANAF a mai fost întrebat dacă instituția va mai efectua verificări la această companie, însă Lucian Heiuș a precizat că verificările se fac numai în baza unor analize de risc.
”Toate firmele vor fi controlate doar pe baza unei analize de risc şi doar atunci când va fi nevoie. Ăsta este un mecanism pe care eu l-am impus şi insist foarte mult pe el: niciun inspector al ANAF-ului nu trebuie să mai ajungă la un agent economic, indiferent cum îl cheamă pe acel agent, dacă nu are în spate făcută o fişă din care să rezulte o analiză de risc din care practic să se identifice din birou că există riscuri ca acea firmă să încalce legea. De ce să mă duc şi să-mi trimit oamenii, care oricum sunt puţini, şi să stau câteva luni la o firmă şi să constate că nu aveam ce să caut acolo? Dacă, în cazul OMV-ului, din analizele pe care le facem vor rezulta că există elemente care să ducă la un risc ridicat, da, vom face controale în continuare”, a mai spus Lucian Heiuș.