Acesta s-a mai numărat de câteva ori printre candidații liberali pentru acest post.
„Orice om care lucrează în administrație sau care are o activitate politică își dorește să fie ministru.
E firesc să aibă acest obiectiv”, a răspuns șeful ANAF, întrebat dacă ar accepta să devină ministrul Finanțelor.
S-a schimbat modul de desfășurare al inspecțiilor ANAF
Vă reamintim că, începând de la data de 1 ianuarie, s-a schimbat modul de desfășurare al inspecțiilor ANAF. Lucian Heiuș a precizat recent că toate inspecțiile se vor desfășura numai în baza unor analize de risc, iar contribuabilii vizați vor primi în prealabil o notificare în acest sens.
„Într-adevăr, ANAF-ul a făcut încă un pas pe drumul de modernizare și de a îmbunătăți relația pe care o are cu contribuabilii. Practic, niciun contribuabil nu va mai intra în inspecție fiscală decât pe baza unei analize de risc, iar în prealabil va primi o notificare de conformare în care i se va spune problemele pe care le are.
Are la dispoziție acest contribuabil, fie că e persoană juridică, fie că e persoană fizică, 30 de zile să vină să-și depună declarațiile rectificative sau să-și clarifice problemele pe care le are.
Vreau să vă explic că începând de la 1 ianuarie orice contribuabil va parcurge întâi 2 etape pregătitoare înainte de a începe inspecția fiscală și dacă el respectă aceste 2 etape nu va mai fi controlat niciodată.
Deci el primește această notificare de conformare, dacă vine și-și rezolvă problemele și plătește, își depune declarațiile, nu mai mergem în control. Dacă nu face acest lucru, va primi un aviz de inspecție fiscală.
De la data comunicării avizului de inspecție fiscală până la începerea controlului efectiv, la fel, are posibilitatea să-și depună declarații rectificative, să-și rezolve situația fiscală și atunci controlul nu mai începe.
Dacă nu face nici acest lucru, atunci va începe inspecția fiscală generală și va fi controlat la toate impozitele și taxele pe perioada de prescripție”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.
Care este scopul acestor schimbări?
Șeful ANAF a precizat că aceste schimbări s-au făcut cu scopul de a moderniza instituția, dar și de a îmbunătăți relația cu contribuabilii.
„Acesta este unul din pașii majori pe care îi face ANAF în modernizarea lui tocmai pentru a îmbunătăți relația cu contribuabilul și a da posibilitatea tuturor contribuabililor, persoane fizice sau persoane juridice care vor să aibă o relație corectă, care vor să își desfășoare activitatea onest, să nu mai fie controlați niciodată și să-și corecteze erorile care pot să apară în activitatea pe care s-o și-o desfășoară”, a adăugat Lucian Heiuș.