Lucian Heiuș, președintele ANAF, le-a transmis românilor o recomandare, având în vedere că unii comercianți nu emit bonuri de casă. Acesta spune că legea îi obligă pe aceștia să facă acest lucru, dar există o variantă pentru ca românii să fie siguri că sumele sunt fiscalizate.
Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a recomandat românilor să folosească cardul bancar la cumpărături, în acest fel sumele fiind fiscalizate. Heiuş a precizat că sunt peste 590.000 de case de marcat deja logate la serverele ANAF.
Românii sfătuiți de ANAF să plătească cu cardul
Întrebat miercuri seară despre ce se întâmplă cu bonurile de casă și de ce unii comercianţi nu emit astfel de bonuri, Lucian Heiuş a sfătuit românii să folosească cardul bancar când achită cumpărăturile.
„Legea prevede clar, trebuie să bată în casă orice produs pe care îl comercializează şi să ofere bonul celui care face cumpărătura. Mulţi nu cer acest bon. Eu recomand şi eu asta fac de foarte mulţi ani, plătesc cu cardul şi atunci ştiu foarte clar că în momentul în care am plătit cu cardul suma intră în contul bancar şi trebuie să fie fiscalizată, nu mai există nicio altă variantă”, a declarat Lucian Heiuş pentru Digi 24.
Şeful ANAF a precizat că se doreşte ca toate casele de marcat din România să fie logate la serverele ANAF şi că o mare parte din cele existente sunt deja logate.
„Avem la ora actuală 598.000 de case de marcat care sunt deja logate la serverele ANAF-ului. Cred că sunt în România cam 620.000 de case de marcat. Ne apropiem încet-încet să logăm cam toate casele de marcat. Aşteptăm să se termine şi o aplicaţie care să ne permită să navigăm în aceste case de marcat ca să vedem la ce oră, ce bonuri au bătut, să vedem dacă sunt încasări fluctuante sau din continue aşa cum ar fi normal”, a mai declarat Heiuş.
Fiscul începe controalele la 1 iulie
Amintim că, ANAF va demara din 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane.
„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit”, a declarat Lucian Heiuş.
Acesta a spus că în aceste zone se vor concentra controalele pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute. De asemenea, a menţionat că a transmis Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc şi s-a pornit de la 20 de milioane de CNP-uri.
„Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului, atenţie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro”, a precizat șeful ANAF.