Şeful ANL: Ce îi împiedică pe privaţi să construiască locuinţe la un preţ la care pot vinde

Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari, cărora li se dă ca exemplu preţul de construcţie la care ajunge statul pentru locuinţele ANL, se apără acuzând calitatea slabă a materialelor utilizate la aceste construcţii. Ce crede însă directorul ANL despre această învinuire?

În prezent, preţul de construcţie la locuinţele dezvoltate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) variază între 280 şi 300 euro/mp, iar preţul de vânzare este de 411 euro/mp. Într-adevăr, preţul mic poate fi justificat şi de volumul pe care îl dezvoltă anual agenţia şi de nivelul de bază al finisajelor realizate în cadrul acestor construcţii. Totuşi, diferenţa dintre 411 euro/mp şi 1.500 euro/mp, cât este preţul mediu de vânzare al locuinţelor noi din Bucureşti, este mult prea mare.

„Nu vreau să fac comparaţie între stat şi privat, pentru că fiecare are obiective diferite. Dar ce îi împiedică pe privaţi să construiască la acelaşi nivel de calitate şi să ajungă la preţul la care pot să vândă? Noi încercăm să limităm costurile, pentru că noi nu promovăm locuinţe de lux. Sunt locuinţe decente, cu o suprafaţă conform normativelor. Diferenţa de calitate poate fi făcută aproape exclusiv la nivel de finisaje. După care vine terenul. Construcţia ANL se face pe un teren pus la dispoziţie gratuit şi concesionat de primărie, iar dezvoltatorul plăteşte 300 euro/mp“, explică Cosmin Ilina, noul director general al ANL, într-un interviu acordat Capital.
 
El nu consideră preţul promovat de ANL va fiind mic în comparaţie cu cel avansat de mediul privat, ci unul determinat de piaţă. „Noi suntem cam în aceeaşi zonă de preţ de trei ani. Dacă ne gândim cât au scăzut preţurile procentual în ultimii ani la privat o să vedem că noi am pornit de la un preţ controlat de execuţie şi poate ajungem la acelaşi preţ, dar sper să nu fie aşa pentru că ar fi tragic pentru dezvoltatorii care au cumpărat numai terenul cu 300 euro/mp. Totuşi, nu ar trebui să existe competiţie între stat şi privat, pentru că noi sprijinim o categorie socială – tinerii, iar ei trebuie să facă bani“, mai spune Ilina.

Mentalitate păguboasă

Şeful ANL îşi exprimă nedumerirea în privinţa dezvoltatorilor care preferă să stea cu locuinţele nevândute, decât să scadă din preţ. „Cine vrea să îşi continue afacerea, fără să mai vadă în faţa ochilor numai euro, vinde zece unităţi la preţul pieţei sau mai mic, ca să îşi asigure un cash-flow care să îi permită să meargă mai departe. Mulţi nu vând. Stau aşa cu ele şi aşteaptă până vine banca. Ei sunt obligaţi prin contractul de creditare ca până la o anumită dată să construiască un număr de apartamente pe care să le vândă la un preţ prestabilit. Dacă te-ai nenorocit trebuie să îţi asumi şi efectele“, subliniază directorul instituţiei.

Din punctul său de vedere, problema acestor investitori este lipsa de profesionalism şi fixarea unor ţinte irealizabile. „Frumuseţea capitalismului e că îi dă fiecăruia posibilitatea să spere şi să îşi aşeze afacerea în funcţie de propriile lui aşteptări. Poţi să faci blocuri şi să vinzi cu 5.000 de euro/mp. Sunt oameni care au investit milioane de euro în construcţia unui apartament sperând că o să îl vândă cu 5 mil. euro. Dacă ai vrut asta, cum poţi să vii acum să spui că nu mai poţi să vinzi. Chiar dacă are 800 mp, mobilat şi utilat complet după solicitările închipuite ale unui beneficiar inexistent. Felul acesta de a gândi este comun cam tuturor dezvoltatorilor. Sunt puţini meseriaşi în domeniul acesta“, conchide Cosmin Ilina.

Citiţi în ediţia de luni a revistei CAPITAL un interviu cu noul director ANL, Cosmin Ilina, despre dificultatea identificării surselor de finanţare necesare dezvoltării de locuinţe în România.