Bugetul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) nu are capacitatea de a susţine un ritm constant în dezvoltarea de locuinţe, de aceea apelează la Parteneriatele Public-Private, însă deocamdată nu sunt investitori care să dorească să activeze pe această formulă, a anunţat directorul general adjunct al ANL, Romeo Drăgan.
Din mai 2010, lună din care s-a început demersul de vânzare a portofoliului construit de ANL în ultimii nouă ani, şi până astăzi au fost vândute doar 57 de locuinţe, dintr-un total de 27.590 disponibile. Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, anunţase în momentul în care legea era în dezbatere că banii încasaţi din vânzare vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea unui stoc nou de unităţi locative.
Problema care împiedică vânzarea stocului existent este creată de nivelul foarte redus al chiriilor percepute de administraţiile locale pentru aceste locuinţe. Ele variază între 150 şi 200 de lei.
„După ’89 am rămas cu o problemă şi anume aceea a statului tătuc. Populaţia trebuie să înţeleagă că dorim să facem o economie de piaţă. În acest sens, unele primării au şi început deja să crească nivelul chiriilor şi dacă se face o comparaţie cu ratele prin «Prima Casă» până la urmă se vor vinde“, a comentat Romeo Drăgan.
Potrivit acestuia, în cadrul proiectului ANL Brâncuşi au fost depuse la Primăria Sectorului 6 circa 500 de cereri de cumpărare, ceea ce reprezintă circa 30% din totalul locuinţelor disponibile. Procesul de vânzare este îngreunat, în opinia şefului ANL, şi de trecerea locuinţelor din domeniul public al statului în domeniul privat şi de intabularea lor.
ANL are în execuţie în acest moment 4.820 de locuinţe. În primele patru luni ale anului, agenţia guvernamentală a dat în folosinţă 482 de unităţi, în condiţiile în care pe tot parcursul lui 2010 s-au finalizat 2.500 de apartamente. Bugetul pentru acest an al ANL este de circa 30 mil. euro, însă reprezentanţii instituţiei speră că vor putea obţine o majorare pentru partea a doua a anului.