Aplicarea Ordonanţei 50 pe 2010, inclusiv la creditele aflate în derulare, nu ar afecta aplicarea în România a directivei Comisiei Europene numărul 48, a declarat, marţi, presedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, la încheierea convorbirilor cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks.
Şeful ANPC a precizat că se vor face demersuri, inclusiv o deplasare a conducerii ANPC la Bruxelles, pentru a discuta cu autorităţile comunitare aplicarea Ordonanţei 50 şi la creditele aflate deja în derulare. Până în prezent, există în justiţie 160 de procese referitoare la clauze abuzive ale băncilor.
OUG 50/2010, actul normativ care reglementează contractele de credit pentru consumatori, a impus instituţiilor de credit raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul exclusiv al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobânzii, nefiind prevăzută însă şi reducerea dobânzilor aferente contractelor de credit în derulare.