Directorul general al grupului informatic american Apple, Tim Cook, a declarat joi că grupul a plătit deja taxe în valoare de 800 milioane de euro pentru profiturile realizate în Europa în 2014 şi că a pus deoparte "mai multe miliarde de dolari" pentru a se achita de obligaţiile fiscale care vor apărea după ce va repatria câştigurile sale în SUA, transmite Reuters.
Comisia Europeană a ordonat marţi Irlandei să recupereze suma de 13 miliarde de euro de la Apple reprezentând taxele neplătite de grupul american în perioada 2003-2014. Executivul comunitar susţine că subsidiara din Irlanda a Apple, care este responsabilă de vânzarea în Europa a produselor grupului american, a plătit în 2014 o taxă pe profit de 0,005%, echivalent cu 10 milioane de euro.
Într-un interviu acordat joi postului irlandez de televiziune RTE, Tim Cook a declarat că din profiturile realizate în 2014 Apple a plătit taxe de 800 milioane de dolari. "Am plătit 400 milioane de dolari în Irlanda şi alte 400 milioane de dolari în SUA şi am pus deoparte mai multe miliard de dolari pentru plata taxelor în SUA imediat ce vom repatria câştigurile, lucru pe care estimăm că îl vom face în cursul anului următor", a declarat Tim Cook.
CEO-ul de la Apple nu a precizat suma exactă pe care grupul o va repatria în SUA însă un studiu publicat anul trecut de două ONG-uri susţine că Apple are în prezent peste hotare profituri de peste 181 miliarde de dolari în încercarea de a evita plata taxelor în SUA.
De asemenea, Tim Cook a insistat că Apple nu a beneficiat de un acord fiscal preferenţial din partea Irlandei, chiar dacă UE susţine că facilităţile fiscale acordate de autorităţile irlandeze sunt echivalente cu un ajutor de stat ilegal. "Concluziile anchetei sunt incorecte, nu a existat un acord special între Irlanda şi Apple", a spus Tim Cook, adăugând că Apple va face recurs la decizia Bruxelles-ului. În acest context, Tim Cook s-a declarat încrezător că Apple va avea câştig de cauză în justiţie faţă de decizia Comisiei Europene pe care a catalogat-o drept "o stupiditate politică absolută".
Justiţia europeană are puterea de a reduce şi chiar a anulat amenzile Comisiei dacă găseşte nereguli în metodologia de calcul a Executivului comunitar. Însă recursul în justiţie poate dura mai mulţi ani astfel că suma finală pe care Apple va trebui să o plătească va fi cunoscută abia atunci.
SURSA: Agerpres