Carpatica ASIG are un plan de redresare financiară pe care Consiliul de Administraţie al companiei l-a prezentat Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, dar mai trebuie să discutăm asupra termenelor, deoarece nu suntem de acord cu acestea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.
'Consiliul de Administraţie al Carpatica Asigurări ne-a prezentat planul de redresare financiară a companiei, dar nu suntem de acord asupra termenelor. Capitalizarea este principala problemă şi discutăm în continuare (…)', a spus Negriţoiu.
Acesta a precizat că există societăţi de asigurarea în România care 'practică preţuri de dumping' şi care 'nu au rezervele tehnice constituite corespunzător'. În acest context, ASF a anunţat că va demara o serie de analize individuale la unele companii de profil.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis, în data de 16 mai 2014, deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare pentru societatea Carpatica ASIG, începând cu data publicării deciziei în Monitorul Oficial.
ASF a precizat, în context, că toate poliţele emise de Carpatica ASIG rămân valabile, de la momentul emiterii până la expirare, iar societatea poate să emită în continuare poliţe.
Primele de asigurare subscrise de societatea Carpatica ASIG s-au cifrat la 164 milioane de lei, în primul trimestru din 2014, în creştere cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Majorarea primelor brute subscrise este mai mare decât creşterea de peste 22% a daunelor achitate.Valoarea absolută a despăgubirilor plătite de companie este de aproape 94 milioane de lei.
La finele lunii ianuarie a acestui an, ASF a dispus reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica ASIG SA, inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea acestora în situaţiile financiare ale societăţii, solicitând totodată şi informaţii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate.
Anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a demarat o serie de verificări într-o speţă legată de societatea de asigurări.
'DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurări respectivă, aferente activităţii din perioada 2012 – 2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, absorbită de ASF în 29 aprilie 2013. ASF pune la dispoziţia organelor de cercetare documentele solicitate, atât din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, cât şi, dacă va fi necesar, documente ulterioare', se spunea într-un comunicat al ASF din 29 ianuarie.
SURSA: Agerpres