În timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri care a urmat discursului rostit la conferința Rezervei Federale din Atlanta, Gensler a fost întrebat despre actuala dispută a agenției sale cu Coinbase, potrivit Kitco.com. Gensler a răspuns că regulile au fost deja publicate.
„Acesta este un domeniu care a funcționat în mare parte neconform”, a spus el.
„Agenția noastră a elaborat reguli despre ceeea ce înseamnă o bursă, ce înseamnă să fii broker dealer, ce înseamnă să fii consilier sau să păstrezi activele și cum să înregistrezi o ofertă de valori mobiliare. Aceste reguli există și nu se poate adăuga ceva despre o nouă tehnologie, care o face neconformă cu politicile publice pe care Congresul le-a stabilit”, a precizat președintele Comisiei pentru bursă și valori mobiliare.
SEC și criptomonedele
Gensler a mai declarat că, dacă publicul investește bani și anticipează profituri bazate pe eforturile altora, acest lucru constituie un contract de securitate și investiții, iar cripto se potrivește.
„Există intermediari financiari, noduri în rețea și trebuie să se conformeze cu platformele lor”, a spus el.
Întrebat dacă crede că SEC a rămas în urmă în aplicarea legii în ceea ce privește criptomonedele, Gensler a respins ideea conform căreia criptosfera este descentralizată.
„Este o narațiune falsă să spui că aceste lucruri sunt atât de descentralizate”, a afirmat șeful Comisiei pentru bursă și valori mobiliare.
„Tind spre centralizare. Dacă există 12.000 sau 23.000 de jetoane, puteți găsi un grup de antreprenori pe un site sau un canal Reddit sau un canal Twitter în jurul celor mai multe dintre ele”, a precizat el.
Potrivit lui Gensler, SEC este pregătită să ajute emitenții de active digitale și intermediarii să se conformeze regulilor, dar, spune el, vina aparține unor structuri și practici de afaceri.
Ecosistemul cripto, interconexiune cu recentele falimente bancare
„Modelele lor de afaceri tind să fie construite absolut neconform”, a spus el.
„Nu am putea lăsa Bursa de Valori din New York să opereze direct pe bursă ca formatori de piață, ca fond speculativ și să amestece toate aceste lucruri sau să aibă un simbol și să strângă bani din propriul simbol”, a declarat el.
Totodată, Gensler a încercat să lege ecosistemul cripto de recentele falimente ale băncilor din Statele Unite.
„Dintre cele patru bănci care au eșuat, două aveau cărți criptografice semnificative, cea de-a treia avea un emitent semnificativ de monede stabile. Așadar, a existat o anumită interconexiune între piețele cripto și actorii cripto cu cel puțin trei dintre aceste bănci”, a mai spus el.
Riscuri semnificative în sfera finanțelor după dezvoltarea IA
Gensler a vorbit și despre potențialele riscuri la adresa stabilității financiare pe care le prezintă Inteligența Artificială, exprimându-și îngrijorarea cu privire la impactul pe care l-ar putea avea IA pe termen scurt.
„Cred că ne aflăm într-una din cele mai transformatoare epoci, la fel de transformatoare ca internetul”, a spus el, amintind că IA a început deja să transforme o serie de domenii, inclusiv finanțele.
Concentrarea acestor instrumente și dependența industriei financiare de ele ar putea avea riscuri semnificative, susține Gary Gensler. În opinia sa, opacitatea este o altă problemă recurentă în istoria crizelor financiare și poate fi o problemă și cu AI.
„Ei vorbesc despre opacitate. Am văzut crize financiare de-a lungul deceniilor care vin din asta, fie că este vorba de opacitatea de pe piața creditelor ipotecare, fie că este vorba de alte opacități pe care le-am văzut în explicabilitatea modelelor în sine”, a adăugat el.
Gensler susține că „criza din 2027 sau 2032” ar putea fi cauzată de oamenii care se bazează pe același agregator de date ipotecare bazat pe IA, cu rezultate catastrofale.