Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, consideră că nu este momentul pentru eliminarea sau reducerea comisioanelor de rambursare anticipată pentru toate tipurile de credit.

„Mi-am exprimat punctul de vedere de mai multe ori. Prioritatea noastră trebuie să fie implementarea Directivei CE, care prevede pentru bănci obligaţia limitării comisionului de rambursare anticipată pentru creditele de consum negarantate, cu valori între 200 şi 75.000 de euro. Nu cred că este momentul ca să fie eliminat sau redus comisionul de rambursare anticipată pentru toate tipurile de credite”, a declarat pentru Mediafax Gheţea.

Obligaţie UE

Comunitatea bancară va aplica, din luna iunie 2010, limitarea la 1% a comisionului de rambursare anticipată pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse între 200 şi 75.000 euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene (CE).

Directiva 2008/48/CE prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă în privinţa contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Presiuni de la Concurenţă

Preşedintele Consilului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că instituţia va discuta cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului lărgirea ariei de aplicare a directivei CE privind rambursarea anticipată a creditelor la bănci, cu eliminarea sau limitarea comisoanelor pentru toate tipurile de împrumuturi cu dobândă variabilă.

În prezent, fiecare bancă din România fixează nivelul comisionului de aplicare pentru diversele categorii de credite.

SURSA:Mediafax