"Ne pregătim pentru o încetinire", a declarat Marek Belka, guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei. Cu toate acestea, el este încrezător că ţara sa va reuşi să evite o recesiune, chiar dacă situaţia din ţările din zona euro continuă să se deterioreze.
Până acum, economia poloneză s-a dovedit foarte rezistentă, ţara fiind singura din Uniunea Europeană care nu a alunecat în recesiune după izbucnirea crizei financiare globale în 2008. Anul acesta PIB-ul este estimat să crească cu 4%, dar procentul va scădea în 2012.
"Există o şansă ca Polonia să fie de partea corectă a liniei care împarte piaţa de obligaţiuni" şi să evite greşelile făcute de Italia, ale cărei costuri de finanţare au crescut rapid după ce investitorii au început să se îndoiască de faptul că ţara va adopta măsuri de austeritate.
O modalitate prin care criza din zona euro poate afecta Polonia este prin sectorul bancar, spune Marek Belka. Aproximativ 70% din sectorul bancar polonez este controlat de bănci occidentale. "Ne uităm la acest lucru cu puţină îngrijorare", a recunoscut el. În mare parte, băncile poloneze sunt bine capitalizate, au acces la lichidităţi, iar creditele neperformante au o pondere redusă în portofoliu. Dar, banca centrală este îngrijorată din cauza "acelor bănci care ar putea rămâne orfane pentru că băncile-mamă au probleme".
Belka susţine că instituţiile guvernamentale şi investitorii locali ar trebui să fie pregătite să acţioneze dacă va fi necesar. "Ar trebui să ne folosim de capital polonez pentru a injecta fonduri", a spus el, adăugând că banca centrală este pregătită să ofere lichidităţi.
"Nu consider că statul ar trebui să devină acţionar, asta ar trebui să fie ultima soluţie", a declarat Belka. El a mai spus că Polonia are capitalul privat necesar pentru a readuce o proporţie mai mare din sectorul bancar în mâini poloneze. "Nu este nimic ciudat pentru o ţară de mărimea Poloniei să se gândească la o astfel de evoluţie".