Banca mamă a Bancpost, EFG Eurobank, deţine capital suficient după majorarea din acest an, în ciuda testelor de stres realizate de BCE pe datele existente la 31 decembrie 2013, şi poate face faţă unui scenariu advers care ar lua în calcul efectele planului de restructurare, susţine directorul general al Bancpost, George Georgakopoulos.
După majorarea capitalului cu 2,9 miliarde euro, pe scenariul static de bază, EFG are un supliment de capital 582 de milioane euro, faţă de cerinţa minimă de 8%, în timp ce pe scenariul advers derulat de BCE rezultă un deficit de capital de 1,76 miliarde euro, a arătat Georgakopulos.
EFG a convenit insa cu Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană că, în urma aplicării planului de restructurare al băncii, necesarul de capital va scădea drastic, rezultand un surplus de 2,4 mililarde euro în scenariu macreoeconomic de bază şi un deficit de doar 18 milioane euro în scenariul macroeconomic advers. Detaliile planului de restructurare pentru subsidiara din Romania vor fi anuntate cel mai probabil luna viitoare.
Intrebat daca se are in vedere ca posibila masura in cadrul programului de restructurare si vanzarea Bancpost, Georgakopoulos a spus ca nu se pregateste asa ceva in momentul de fata, nefiind insa exclusa nicio varianta. Planul de restructurare convenit cu autoritatile europene prevede reduceri de costuri, din care o parte au fost deja operate, nu insa si vanzari de active. Directorul general al Bancpost a adaugat ca, desi a avut intalnici cu fonduri mari interesate de achizitia de credite neperformante, la care a constatat un interes mare, pentru moment considera mai avantajoasa gestionarea "in house" a recuperarii acestora. Bancpost are o rata a creditelor neperformante de 17%, sub media pietei.
"Aşa cum a anunţat şi Banca Centrală a Greciei, într-un comunicat pe pagina de web a instituţiei, Eurobank nu are, în fapt, nevoie de capital suplimentar, chiar dacă testele pe datele de la finele anului trecut arată altceva, pentru că între timp a avut loc o majorare de capital de 2,9 miliarde euro", a explicat George Georgakopoulos.
Potrivit testului de stres derulat de BCE pe datele financiare de la 31 decembrie 2013, EFG Eurobank se află printre cele 25 de instituţii de credit din Europa care nu s-au încadrat în cerinţele minime de capital. Astfel, în scenariul macroeconomic de bază în termeni statici, EFG Eurobank avea o rată de adecvare a capitalului de rang 1 de 2%, ceea ce ar fi cerut o majorare de capital de 2,28 miliarde euro.
În urma majorării de capital de 2,9 miliarde euro realizată în acest an, rezultă un "excedent" de 582 de milioane euro.