Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a ales să demisioneze în urma scandalului iscat de John Smyth, un avocat asociat cu Biserica Angliei. Decizia vine în urma presiunii din partea membrilor bisericii și nu numai.
Un moment de cumpănă pentru Biserica Angliei
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a demisionat după presiuni intense legate de gestionarea scandalului abuzurilor comise de John Smyth, un avocat asociat cu Biserica Angliei.
Dezvăluirile recente și presiunea din partea membrilor bisericii au scos la lumină eșecurile sistemului de protecție al Bisericii, ceea ce a culminat cu retragerea arhiepiscopului, transmite The Independent.
În centrul acestui scandal se află John Smyth, un avocat britanic care, de-a lungul a cinci decenii, a abuzat fizic, sexual și psihologic peste 100 de tineri în Marea Britanie și Africa. Smyth, implicat ca voluntar în taberele de vară pentru tinerii creștini, a folosit aceste activități pentru a se apropia de victime, provocând traume profunde și permanente.
Conform raportului Makin, publicat săptămâna trecută, Smyth ar fi putut fi adus în fața justiției dacă Justin Welby ar fi alertat autoritățile încă din 2013, când detaliile despre abuzuri au început să iasă la iveală.
Reacția lui Justin Welby și decizia de a demisiona
Sub presiunea apelurilor publice și a petițiilor din partea Sinodului General, Justin Welby a anunțat că își va asuma responsabilitatea „personală și instituțională” pentru perioada traumatizantă din ultimii ani.
El și-a exprimat „rușinea profundă” față de eșecurile istorice ale Bisericii Angliei în protejarea tinerilor și a spus că „este în interesul Bisericii” să se retragă.
„Cred că retragerea este în interesul Bisericii Angliei, pe care o iubesc mult și pe care am fost onorat să o slujesc”, a declarat el, menționând că, deși a încercat să introducă îmbunătățiri, rămâne la latitudinea altora să evalueze eficiența acțiunilor sale.
Critici aduse Bisericii Angliei
Justin Welby a fost criticat pentru lipsa unei reacții adecvate la amploarea abuzurilor comise de Smyth, mulți considerând că atitudinea sa a subminat credibilitatea Bisericii Angliei.
Mai mulți membri ai bisericii, inclusiv un episcop senior, au avertizat că instituția riscă să își piardă complet credibilitatea în privința protecției persoanelor vulnerabile, după ce detaliile abuzurilor lui Smyth au ieșit la suprafață.
În plus, o petiție semnată de peste 10.000 de membri ai Sinodului a cerut retragerea arhiepiscopului, considerând că gestiunea sa a fost inadecvată. Această presiune externă a fost alimentată și de poziția sa controversată în legătură cu acceptarea relațiilor homosexuale, care a adus o serie de critici și a contribuit la amplificarea nemulțumirilor.
Raportul arată că Smyth a desfășurat abuzurile în trei țări diferite, afectând viețile a peste 130 de tineri, majoritatea fiind băieți.
Smyth a murit în 2018, la vârsta de 75 de ani, în Cape Town, înainte de a fi adus în fața justiției, fiind în acel moment anchetat de poliția din Hampshire.
Victimele sale au rămas cu traume profunde, iar lipsa unei condamnări în viață a lăsat o rană deschisă în rândul acestora și a familiilor lor.