"Oficial neg asta. Nu avem nici un contact personal deoarece nu avem nevoie de o majorare de capital", a declarat Baudouin Prot la postul de radio BFM, când a fost întrebat în legătură cu zvonurile că banca caută investiţii din Qatar.
Baudouin Prot a adăugat că orice tip de contact cu fondul suveran de investiţii din Qatar constă doar în "vizite de rutină, nimic mai mult".
Joi, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că statul Qatar negociază cu BNP Paribas o posibilă investiţie în cea mai mare bancă franceză listată iar discuţii similare au loc şi cu alte bănci din Franţa.
Surse bancare au afirmat că există zvonuri că Franţa discută o injecţie de capital, prin acţiuni preferenţiale, după ce anterior oficialităţile susţinuseră că băncile francez sunt bine capitalizate.
În 29 august EFG Eurobank Ergasias SA (EUROB) şi Alpha Bank, a doua şi respectiv a treia bancă din Grecia, au convenit să fuzioneze, creând cea mai mare bancă a ţării.
Fondul suveran de investiţii din Qatar (care deţine deja 5% din Alpha Bank) va fi unul din primii trei acţionari principali ai noii entităţi, alături de familiile Costopoulos (Alpha) şi Latsis (Eurobank). Participarea Qatarului trimite un mesaj internaţional de încredere în perspectivele economiei Greciei, a apreciat ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos.
Marţi, preşedintele BNP Paribas, Michel Pebereau, a dat asigurări că banca nu are nevoie de nici un fel de ajutor financiar. Preşedintele celei mai mari bănci din Franţa a insistat că BNP Paribas şi alte instituţii franceze de creditare nu au nevoie de capital suplimentar, chiar dacă acţiunile lor au fost afectate în ultimele săptămâni din cauza temerilor privind soliditatea lor financiară şi accesul la finanţare.
BNP Paribas, împreună cu Credit Agricole, sunt cele mai expuse la Italia, dar Perebeau şi-a exprimat încrederea că executivul de la Roma va gestiona corespunzător criza. ‘Desigur, Italia se va descurca cu datoria sa’, a afirmat preşedintele BNP Paribas.
Săptămâna trecută, BNP Paribas a anunţat un plan de vânzare al activelor riscante, în valoare de 70 miliarde de euro (95,7 miliarde de dolari) pentru a atenua temerile investitorilor referitoare la gradul de îndatorare şi finanţarea băncilor franceze.
Băncile franceze s-au confruntat în ultimele luni cu vânzări masive ale acţiunilor lor la bursă deoarece criza datoriilor suverane a afectat valoarea băncilor europene de la începutul verii şi a majorat costurile de finanţare, în special în dolari, de pe pieţele americane.
Sursa: Agerpres