Statul nu are interes să listeze Fondul Proprietatea (FP), pentru că ar trebui să plătească despăgubiri de până la patru ori mai mari, şi va desfiinţa Fondul înainte ca acţiunile să fie tranzacţionate la bursă, susţine preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul. „Un prim pas pentru listarea Fondului ar fi înregistrarea la CNVM. La momentul înregistrării s-ar întrerupe conversia titlurilor de despăgubire până la listare şi se va relua după câteva şedinţe de
Statul nu are interes să listeze Fondul Proprietatea (FP), pentru că ar trebui să plătească despăgubiri de până la patru ori mai mari, şi va desfiinţa Fondul înainte ca acţiunile să fie tranzacţionate la bursă, susţine preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.
„Un prim pas pentru listarea Fondului ar fi înregistrarea la CNVM. La momentul înregistrării s-ar întrerupe conversia titlurilor de despăgubire până la listare şi se va relua după câteva şedinţe de tranzacţionare, când se stabileşte un preţ de referinţă, care după cum arată acum va fi mult mai mic decât valoarea nominală. Preţul de pe bursă ar transpune statului un efort financiar mult mai mare şi ar trebui să dea până la de patru ori mai multe acţiuni, pentru că titlurile de despăgubire nu vor mai fi convertite la valoarea nominală a acţiunilor”, a declarat Dan Paul la un seminar pe tema pieţei de capital.
Paul apreciază că statul nu va avea banii necesari pentru despăgubiri în următorii 3-4 ani şi întrucât durata de viaţă a Fondului Proprietatea este de 10 ani acesta va fi desfiinţat înainte să fie listat. Potrivit actului constitutiv al FP, durata de funcţionare a acestuia este de zece ani, dar acţionarii o pot prelungi.
Au trecut patru ani de când există FP
Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005. Acesta a fost creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate.
Preşedintele Asociaţiei Brokerilor apreciază că până la listare acţiunile Fondului ar trebui tranzacţionate pe sistemul extrabursier ROTC, pe care Asociaţia Brokerilor urmează să îl lanseze.
CNVM a aprobat, la finele lunii octombrie, înfiinţarea sistemelor de tranzacţionare a acţiunilor nelistate la bursă sau pe un sistem alternativ, astfel că Asociaţia Brokerilor are dreptul să lanseze sistemul extrabursier pe care ar putea fi transferate titlurile Fondului Proprietatea.
Acţionarul majoritar al Fondului Proprietatea este Ministerul de Finanţe, cu 63,2% din acţiuni, în timp ce persoanele juridice au 8,2% din capital, iar persoanele fizice 28,6%.
SURSA: Mediafax