Eurosistemul include Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale naţionale ale celor 19 state membre care au adoptat euro. Obligaţiunile greceşti au, în prezent, un rating de tip 'junk' (nerecomandat pentru investiţii), iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanţii pentru credite. Până acum, BCE a făcut o excepţie de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor creditorilor eleni.
Şeful Bundesbank susţine că băncile din Grecia nu ar trebui să achiziţioneze datorii pe termen scurt ale Guvernului elen. 'Eurosistemul nu ar trebui să acorde finanţare Greciei chiar dacă se aşteaptă la acordarea ulterioară a tranşelor de împrumut', a explicat Jens Weidmann, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor BCE.
'Când băncile care nu au acces la pieţe cumpără obligaţiuni suverane, există temeri privind dependenţa lor de linia de finanţare de urgenţă', a avertizat oficialul german.
Miercuri, Banca Centrală Europeană a aprobat majorarea plafonului liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinat băncilor greceşti, cu suma solicitată de autorităţile de la Atena, a declarat o sursă din mediul bancar, fără a preciza despre ce majorare este vorba.
Este pentru a cincea oară în ultimele opt zile, şi a treia oară în ultimele trei zile, când BCE majorează finanţarea pentru băncile greceşti, în condiţiile în care retragerile de depozite au crescut până la aproape un miliard de euro pe zi.
Dacă anterior BCE revizuia în fiecare săptămână finanţarea de urgenţă destinată băncilor greceşti, în ultima săptămână Consiliul guvernatorilor BCE a fost nevoit să se întâlnească aproape în fiecare zi, în condiţiile în care retragerile de depozite din băncile greceşti cresc, iar negocierile dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali se apropie de momentul culminant.
Presa elenă estimează că între 4 şi 6 miliarde de euro au fost retraşi din băncile greceşti săptămâna trecută, comparativ cu 30 de miliarde de euro pentru primele patru luni ale acestui an. Retragerile s-au accelerat la începutul acestei săptămâni, în condiţiile în care săptămâna trecută băncile nu au putut să acopere solicitările tuturor deponenţilor care îşi cereau banii înapoi, invitându-i să revină săptămâna aceasta. În pofida acestor retrageri masive, aprovizionarea bună cu lichidităţi graţie asistenţei BCE a permis evitarea unei panici bancare.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.
SURSA: Agerpres