Şeful Bundesbank critică planul BCE de stimulare a economiei din zona euro

Guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a criticat recentele decizii ale Băncii Centrale Europene de a reduce dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, şi de a achiziţiona obligaţiuni, afirmând că astfel au fost eliminate presiunile asupra guvernelor de a implementa reforme, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat, duminică, publicaţiei germane 'Der Spiegel', Jens Weidmann, care este şi membru în Consiliul director al Băncii Centrale Europene, a explicat că deciziile BCE depăşesc precedentele încercări de a încuraja băncile să acorde mai multe credite, iar riscurile pe care şi le asumă băncile ar putea fi impuse acum plătitorilor de taxe.

'În opinia mea, recentele măsuri ale BCE reprezintă o schimbare fundamentală a strategiei şi o modificare substanţială a politicii monetare a BCE. Indiferent de conţinutul acestor măsuri, majoritatea membrilor Consiliului director al Băncii Centrale Europene au arătat prin aceste decizii că politica monetară este pregătită să meargă mult mai departe şi să intre într-un nou teritoriu', a apreciat preşedintele Bundesbank.

În 4 septembrie, şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat că, în luna octombrie, BCE va începe să achiziţioneze obligaţiuni garantate cu active (ABS) şi obligaţiuni ipotecare pentru a ajuta la deblocarea creditării în zona euro, urmând ca detaliile complete cu privire la noile programe să fie oferite după următoarea reuniune de politică monetară din data de 2 octombrie.

De asemenea, BCE a anunţat că ar putea achiziţiona şi obligaţiuni riscante garantate de guverne, dar ideea a fost respinsă de Franţa şi Germania. Weidmann a avertizat că, în funcţie de caracteristicile acestui plan, 'riscurile pe care şi le asumă băncile ar putea fi impuse acum plătitorilor de taxe', explicând că este esenţial ca 'băncile nu ar trebui să-şi asume riscuri excesive'. Preşedintele Bundesbank susţine că BCE ar trebui să achiziţioneze doar active cu un grad de risc scăzut.

Întrebat de problemele cu care se confruntă Franţa şi Italia, Weidmann a avertizat că zona euro nu-şi va depăşi problemele până când aceste două state nu vor implementa reforme structurale dure.

'Cu cât vor amâna aceste două ţări să creeze condiţii pentru creştere şi stabilitate, cu atât va continua slăbiciunea cu care se confruntă zona euro şi presiunile asupra politicii monetare', a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei.

SURSA: Agerpres