Preşedintele Băncii Centrale germane, Jens Weidmann, a apreciat drept periculoasă ideea de a modifica statutul Băncii Centrale Europene (BCE) sau pactul bugetar şi de a crea datorii, referindu-se la declaraţiile noului preşedinte francez ales Francois Hollande, într-un interviu publicat sâmbătă într-un cotidian german.
Conform AFP, Jens Weidmann a reamintit, de asemenea, Greciei, într-un interviu pentru Suddeutsche Zeitung, de respectarea obligaţiilor sale, în caz contrar existând riscul suspendării acordării de ajutoare financiare.
„O modificare a statutului (BCE) ar fi periculoasă”, a afirmat Jens Weidmann, întrebat în legătură cu propunerea preşedintelui francez Hollande din timpul campaniei sale de a i se permite BCE să ia măsuri de susţinere a economiei sau să împrumute direct statele. „Locurile de muncă şi creşterea economică sunt rezultatul schimburilor comerciale. Banca Centrală este cel mai bine plasată pentru a contribui la stabilitatea monedei europene”, a declarat preşedintele Băncii Centrale germane în interviu. În materie de inflaţie, „trebuie aşteptat programul final al guvernului” condus de Francois Hollande, care va sosi marţi la Berlin, a spus dl Weidmann. Însă „este clar că trebuie refuzată revendicarea sa din timpul campaniei, de a desface pactul bugetar european”, a adăugat acesta. „Există un obicei european conform căruia acordurile semnate se respectă”, a subliniat preşedintele Băncii Centrale germane.
Cu privire la proiectele de stimulare a creşterii economice cu preţul îndatorării, dl Weidman a declarat: „Noul cuvânt cheie este «creşterea», ştiu. Însă fiecare înţelege altceva din acest termen (…) Toate experienţele dovedesc că o îndatorare prea mare dăunează creşterii. Combaterea datoriilor cu alte datorii nu va merge”, a subliniat acesta. Referitor la inflaţia din Germania, faţă de care unii au considerat săptămâna aceasta că Bundesbank a fost mai îngăduitoare, Jens Weidman a reafirmat: „Este un drum periculos, nu ar trebui să repetăm greşelile din anii 1970. Inflaţia este injustă din punct de vedere social (şi) nu permite ieşirea din criză”.
În legătură cu subiectul ajutoarelor către Grecia, preşedintele Băncii Centrale germane a dat asigurări că nu va exista „un diktat din partea economiei germane”. Însă, „dacă Atena nu se ţine de cuvânt, aceasta va fi o opţiune democratică şi consecinţa va fi că va dispărea baza pentru noi ajutoare”.
Sursa: Agerpres