Statul a uitat de listarea la bursă a Băncii Comerciale Române (BCR), iar grupul Erste (acţionarul majoritar al băncii) nu doreşte această listare pentru că, la acest moment, evaluarea pieţei de capital ar duce BCR la o valoare mult sub cea plătită în 2006, la momentul privatizării, a declarat miercuri, la o conferinţă pe tema pieţei de capital, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Valentin Ionescu.
Directorul executiv al BCR, Dominic Bruynseels, caută toate argumentele pentru a nu lista BCR, a spus Ionescu, referindu-se la afirmaţiile oficialului BCR, potrivit căruia lichiditatea BVB nu este suficientă pentru listarea băncii, iar listarea Fondului Proprietatea (FP) că nu este un moment bun pentru companii mari, preţul stabilizându-se undeva sub cel de listare.
‘Argumentele aduse sunt doar pentru că ei nu doresc această listare. De ce? BCR a fost cumpărată la un preţ în 2006. Probabil o evaluare corectă pe piaţa de capital ar duce acum BCR la o valoare mult sub cea plătită în 2006, ceea ce nu ar conveni grupului Erste’, a afirmat Valentin Ionescu.
El a adăugat că Erste Group, ca politică, nu îşi listează la bursă subsidiarele. La fel ca în România, şi în Cehia Erste este listat la bursă, dar subsidiara nu.
Conform contractului de privatizare, Erste trebuia să listeze BCR la bursă în 2009, iar termenul a fost amânat pentru octombrie 2011, a spus şeful BVB.
‘Nu ştiu în ce măsură statul mai are vreo pârghie să forţeze listarea BCR. Din punctul meu de vedere, este obligatoriu să fie listată la bursă cea mai mare bancă din România. Înţeleg că statul a uitat de listarea BCR. Dacă aş fi reprezentantul statului aş încerca să văd ce se întâmplă’, a mai spus directorul general al BVB.
În ceea ce priveşte listarea FP, Ionescu a apreciat că a fost un succes şi că preţul de tranzacţionare actual, deşi un discount semnificativ faţă de valoarea activului net, este oricum mult peste cel din tranzacţiile anterioare în afara pieţei reglementate, prin cesiuni înregistrate la Depozitarul Central.
În opinia sa, discount-ul cu care sunt tranzacţionate acum unele acţiuni la BVB a fost determinat de mediul economic nefavorabil, de contextul politic şi lipsa predictibilităţii fiscale.
SURSA: Agerpres