Votul britanicilor pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană poate constitui o oportunitate pentru România să îşi consolideze instituţiile pieţei de capital, având în vedere că listările duale ale companiilor româneşti, la Bucureşti şi la Londra, nu au făcut decât să fragmenteze lichiditatea acestor companii, susţine directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski.
"În acest nou context, la nivelul Uniunii Europene multe decizii vor fi abandonate în următorii ani. Aşa că România trebuie să acţioneze, are nevoie în această situaţie de mai multă stabilitate şi dezvoltare. Unul dintre pilonii stabilizării şi dezvoltării trebuie să fie piaţa de capital. (…) Când spun că instituţiile pieţei de capital trebuie susţinute de Guvern, nu mă refer doar la suport verbal, ci la fapte reale. În acest context, sper că va deveni mai evident că o strategie de dezvoltare bazată pe listarea companiilor pe alte burse este un nonsens", a explicat luni Sobolewski în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Potrivit acestuia, peste câţiva ani, companiile româneşti listate la Londra s-ar putea să fie prinse în capcană fără posibilitatea de a-şi majora capitalul.
Reprezentantul BVB a mai spus că înţelege raţiunea pentru care Romgaz şi Electrica s-au listat şi la Londra, pentru a atrage noi investitori, dar nu înţelege care a fost raţiunea în cazul cotării secundare pa bursa britanică a unor companii deja listate precum OMV Petrom.
Dezavantajele listării duale s-au văzut, deja, cu ocazia votului din Marea Britanie când lichiditatea pentru titlurile româneşti listate acolo a fost mai mică decât la Bucureşti, însă volatilitatea a fost mai ridicată. "Companiile au pierdut mai multă valoare la Londra decât Bucureşti. Mecanismul descoperirii preţului funcţionează mai bine acolo unde este lichiditatea mai mare. Din păcate, listările secundare au condus la fragmentarea lichidităţii pe emitenţii români", a mai spus şeful Bursei.