Noile modificări ale legii pieţei de capital elimină o serie de bariere care împiedicau dezvoltarea acestei pieţe şi menţineau România cu mult în urma economiilor emergente din Europa de Est, astfel că noul cadru legal simplifică modul în care investitorii, respectiv acţionarii îşi exercită drepturile de vot, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski.
"Noul cadru legal simplifică modul în care investitorii-acţionarii îşi exercită drepturile de vot, introduce un mod mai sigur şi mai rapid de distribuţie a dividendelor pentru companiile listate la bursă, creşte transparenţa companiilor listate şi a pieţei", a menţionat directorul general al BVB.
Potrivit acestuia, modificările "îmbunătăţesc arhitectura pieţei de capital, conferindu-i o formă mult mai 'normală' decât avea".
"Cu toate acestea, mai sunt multe de realizat pentru creşterea atractivităţii pieţei şi a competitivităţii sale în ochii investitorilor, atât a celor instituţionali cu investiţii mari, cât şi a investitorilor de retail cu mici economii. În aceste condiţii, am primit cu îngrijorare noile reglementări cu privire la impozitarea dividendelor şi a câştigurilor din tranzacţionarea pe piaţa de capital. Sper că acestea vor fi corectate în curând, în timpul pregătirilor ordonanţei prin care se vrea amendarea nou adoptatului Cod Fiscal", a mai spus Ludwik Sobolewski.
Directorul general al BVB susţine că "piaţa de capital trebuie, prin urmare, tratata ca un motor pentru creşterea economică şi, astfel, nu trebuie doar protejată, dar şi reglementată proactiv".
"Bursa este parte a infrastructurii naţionale vitale, nu mai puţin importantă decât băncile, magistralele de transport al gazului şi petrolului, liniile de telecomunicaţii sau drumurile", a adăugat Sobolewski.
"Este important de ştiut că Parlamentul României a recunoscut importanţa modernizării pieţei de capital, în beneficiul tuturor cetăţenilor, inclusiv a antreprenorilor şi investitorilor. În acest mod interpretez eu aprobarea de către Parlament a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital", a mai spus directorul general al BVB.
Două dintre amendamente, la articolul 240, au fost făcute de deputatul PSD Cluj Aurelia Cristea, alături de colegi din Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor şi se referă la asigurarea protecţiei drepturilor acţionarilor minoritari ai societăţilor listate.
Proiectul este parte a unei iniţiative mai largi, propuse de către un grup de lucru condus de Bursa de Valori Bucureşti, cu participarea reprezentanţilor pieţei de capital româneşti, ai autorităţilor de supraveghere şi reglementare financiară, ai Băncii Naţionale a României, ai Ministerului Finanţelor Publice.
"Iniţiativa are ca scop eliminarea unor obstacole care împiedică evoluţia pieţei de capital din România, într-o perioadă în care premisele de creştere sunt încurajatoare. Piaţa de capital, în general, şi bursele de valori, în special, ar trebui să-şi consolideze substanţial rolul de alternativă viabilă la creditarea bancară, marcată în ultimii ani de reticenţe în finanţarea proiectelor de investiţii, ca urmare a crizei financiare. Trebuie să devină una din principalele surse de finanţare a societăţilor, prin majorări de capital, emisiuni de acţiuni, obligaţiuni sau alte instrumente financiare", a declarat deputatul Aurelia Cristea, preşedintele PSD
Cluj-Napoca.
Plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, a adoptat săptămâna trecută proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii 297/2004 privind piaţa de capital.AGERPRES