Pensiile ar putea veni cu întârziere în iunie 2023
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunțat sâmbătă, 27 mai 2023, că pensiile românilor ar putea veni cu întârziere în iunie 2023 pentru că bugetarii au liber pe 1 iunie și 4 iunie, când se sărbătoresc Rusaliile, însă pensionarii care își primesc banii pe card nu vor fi afectați.
„Noi avem o convenție încheiată cu Compania Națională Poșta Română unde avem niște termene foarte clare atât privind plata sumelor necesare pentru achitarea pensiilor către Compania Națională de Poștă, cât și achitarea acestor pensii către beneficiarii noștri, pensionari.
După cum bine știți începând cu prima zi a fiecărei luni, noi începem deja să achităm pensiile către pensionari. Într-adevăr este o situație excepțională generată de aceste zile.
Am luat legătura cu Directorul General al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan și mi-a garantat că pe data de 2 iunie, factorii poștali lucrează, astfel prima zi de achitare a pensiilor este de 2 iunie și după aceea, intrăm de pe 6 iunie, începem în calendarul normal prevăzut de convenția încheiată, de achitare a pensiilor”, a declarat, sâmbătă, Daniel Baciu în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.
„Aceste pensii achitate la cont se fac foarte repede, practic se fac pe cale electronică și aici nu avem absolut nici o întârziere. Într-o singură zi se achită toate pensiile pentru beneficiarii care au optat pentru această modalitate de plată”, a adăugat el.
Reforma pensiilor are ca obiectiv ultim desființarea pensiilor
Tot sâmbătă, celebrul economist Andrei Mocearov a vorbit despre reforma pensiilor, despre jaloanele asumate în cadrul PNRR și despre recomandările făcute de Banca Mondială în privința pensiilor. Potrivit spuselor sale, „reforma pensiilor are ca obiectiv ultim desființarea pensiilor”, totul petrecându-se „într-un context global și european”.
„Sună apocaliptic, dar ăsta e adevărul. Și asta se petrece într-un context global și european, nu e o inovație românească. Pensia a fost un accident al secolului XX, când Marx și Keynes erau încă atractivi și populari. Nu întâmplător este una dintre reformele majore din PNRR.
Banca Mondială a argumentat că ne așteaptă, eu numesc în interviul pe care l-am dat, „”apocalipsa”, apocalipsa inversării demografice. Fiindcă Banca Mondiala spune următorul lucru: în 2050-2060, va avea loc o inversare a piramidei demografice, adică vor fi foarte mulți pensionari și mult mai puțini lucrători și spune că statul nu va mai putea plăti pensii.
Ei aici spun două lucruri inexacte: prima este că Banca Mondială face o foarte pesimistă ipoteză asupra productivității muncii. Istoria arată că dacă crește productivitatea muncii, existând progres tehnologic, din ce în ce mai puțini lucrători au putut să plătească din ce în ce mai multe pensii.
Intrebarea e de ce în viitor productivitatea nu va crește în continuare? Deci, ipoteza că productivitatea nu va crește e neverosimilă, după parerea mea”, a declarat, sâmbătă, Andrei Mocearov în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.