Cum se aplică punctele de stabilitate în noua lege
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că, după recalculare, unele pensii pot crește și cu 90%.
Șeful Casei de Pensii a făcut și un calcul în acest sens, dezvăluind, astfel, cine primește mai mulți bani.
Primul exemplu în acest sens este o femeie care a lucrat la o țesătorie timp de 40 de ani. Având în vedere că are și ani în grupa a doua, va primi în plus aproape 1.000 de lei.
Daniel Baciu a mai spus că normele aplicabile vor fi publicate la finalul lunii februarie.
”Ne-am uitat în carnetul de muncă, este vorba despre o doamnă care a lucrat ca țesătoare la Industria Textilă Unirea București și am luat numărul de puncte în momentul de față care îl are în plată doamna. Are 30,37587 puncte. Acestea sunt puncte calculate efectiv pe contributivitate, punctele pe care doamna le-a acumulat de-a lungul vieții active.
Are o pensie în plată, în momentul de față, de 2.611 lei și un stagiu de cotizare realizat de 42 de ani.
Pentru cei 42 de ani, stagiu de cotizare, se acordă acele puncte de stabilitate, și avem, pentru perioada între 25 și 30 de ani, avem 5 ani care se înmulțesc cu 0,5 puncte pentru fiecare an, rezultând un 2,5 puncte.
Pentru perioada 30 – 35 de ani, avem tot cinci ani de zile și se acordă 0,75 puncte pentru fiecare an, rezultând 3,75 puncte.
Iar pentru perioada 35 -42 de ani este vorba de 7 ani, aici se acordă câte un punct pentru fiecare an și ajunge să aibă 7 puncte.
Dacă adunăm toate aceste puncte, ajungem la un total puncte stabilitate de 13,25 puncte”, spune Daniel Baciu.
Cum se calculează pensia?
Șeful Casei de Pensii a indicat că, începând cu 1 septembrie, punctele contributive aflate în plată la acea dată vor fi adăugate la calculul pensiei.
În cazul acestei femei rezultă un număr total de 43,62587 puncte.
Aplicând noua formulă de calcul, conform Legii 360/2023, care presupune înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință, în acest caz, 81 în anul 2024, se obține o pensie de 3.534 de lei.
Acest lucru reprezintă o creștere de 35,35%, conform declarației șefului Casei de Pensii.
”Pentru calculul pensiei, începând cu 1 septembrie, la aceste puncte contributive care în momentul de față sunt în plată, se adaugă aceste puncte contributive, rezultând un număr de 43,62587 puncte. Acesta este numărul total de puncte.
Dacă aplicăm noua formulă de calcul prevăzut în Legea 360/2023, adică număr total puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință rezultă că aceste 43,62587 de puncte se înmulțește cu 81, cât este valoarea punctului de referință în anul 2024, rezultând o pensie de 3.534 de lei.
Rezultând o creștere de 35,35%”, mai spune șeful Casei de Pensii, potrivit Realitatea.
Românii care nu vor primi niciun ban în plus din septembrie
Conform analiștilor, absența majorărilor de pensii în toamnă pentru anumiți cetățeni români va contribui la accentuarea inechităților.
În plus, există riscul ca anumite persoane pensionate să înregistreze pierderi financiare, influențate de anul nașterii și cel al pensionării.
Iată categoriile de persoane afectate:
- Persoanele născute între octombrie-decembrie 1958, care s-au pensionat între ianuarie-martie 2020, vor suferi o reducere de 11%.
- Persoanele născute între ianuarie-martie 1959, pensionate între mai-iulie 2020, vor avea o scădere de 11%.
- Persoanele născute între ianuarie-martie 1960, pensionate între septembrie-noiembrie 2021, vor înregistra o diminuare de 10%.
Totuși, autoritățile au reiterat că în situațiile în care recalcularea pensiei ar conduce la o sumă mai mică decât pensia actuală, beneficiarul va continua să primească pensia la nivelul actual.