Pensionarii României, în așteptarea clarității privind majorarea pensiilor
Pensionarii din România sunt confuzi în privința datei când vor primi deciziile așteptate cu privire la majorarea pensiilor.
Informațiile contradictorii indică o posibilă dată de 1 septembrie, în timp ce ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a menționat că aceste decizii vor fi transmise în luna mai.
Cu toate acestea, seniorii încă așteaptă să primească confirmarea crucială pentru ei. În acest context, Daniel Baciu, conducătorul Casei Naționale de Pensii, a răspuns întrebărilor de la Realitatea Plus pentru a clarifica această situație.
În interviul acordat reporterilor postului tv, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a dezvăluit că se apropie de etapa recalculării pensiilor.
El a menționat că, în urma alegerilor locale și europarlamentare, au fost făcute promisiuni din partea PSD cu privire la posibilitatea unei noi majorări a pensiilor în acest an.
Daniel Baciu a afirmat că în acest an vor avea loc două majorări ale pensiilor. El a precizat că prima majorare a avut loc la 1 ianuarie, când valoarea punctului de pensie a crescut cu 13,8%, ajungând la 2.032 de lei.
Baciu a subliniat că a doua majorare este programată pentru luna septembrie, odată cu recalcularea tuturor celor aproximativ 5 milioane de dosare aflate în plată în sistemul public.
După recalculare, aproximativ 70% din pensionari vor beneficia de majorări ale pensiilor.
El a menționat că aceste ajustări sunt conform noii formule de calcul prevăzute de Legea 360/2023 și că Casa Națională de Pensii lucrează pentru a tipări deciziile de pensii recalibrate începând din luna curentă.
Daniel Baciu: Prioritatea este ca pensionarii să își primească drepturile recalculate
Scopul este ca pensionarii să primească aceste decizii în timp util, astfel încât să își primească drepturile legale începând cu prima zi lucrătoare din luna septembrie.
„Se stie foarte clar anul acesta, am spus-o de fiecare data, avem doua majorari ale pensiilor. Am avut o majorare la 1 ianuarie, cand valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 13,8% ajungand la 2.032 de lei, si mai avem cea de-a doua majorare in luna septembrie, unde vorbim de recalcularea tuturor celor aproximativ 5 milioane de dosare aflate in plata in sistemul public care, dupa aceasta recalculare, in jur de pejste 70% din pensionari vor avea majorari ale pensiilor.
Deci cu 1 septembrie, am facut pasi importanti, suntem in linie dreapta, oamenii vor primi aceste drepturi banesti cuvenite in urma noii formule de calcul prevazute de noua lege a pensiilor, vorbim de Legea 360/2023. Stim exact ce avem de facut, suntem in grafic cu totul, chiar vroiam sa va spun ca undeva, incepand de luna aceasta, incepem deja sa tiparim deciziile de pensii recalculate.
Se lucreaza la Casa Nationala de Pensii astfel incat aceste decizii sa ajunga in timp util catre pensionari, astfel incat cu prima zi lucratoare din luna septembrie oamenii sa isi primeasca drepturile legitime in urma acestui proces de recalculare”, a declarat Baciu.
Daniel Baciu a subliniat că obiectivul lor este ca până pe data de 1 septembrie pensionarii să primească drepturile lor legitime în urma procesului de recalculare.
El a menționat că acest aspect intern implică echipa de la Casa Națională de Pensii și colegii de la Ministerul Muncii.
Baciu a asigurat că nu există nicio întârziere în implementarea acestui proces și că sunt perfect conștienți de toate detaliile și pașii necesari pentru a asigura ca oamenii să își primească drepturile în luna septembrie.
„Noi trebuie ca odata cu data de 1 septembrie pensionarii sa isi primeasca drepturile legitime in urma procesului de recalculare. Aceasta bucatarie interna este un lucru care ne prveste pe noi, salariatii Casei Nationale de Pensii si colegii de la Ministerul Muncii.
Nu suntem in absolut nicio intarziere, stim exact ce avem de facut, astfel incat in septembrie oamenii sa isi primeasca drepturile”, a informat Daniel Baciu, într-un interviu pentru realitatea.net.
Daniel Baciu a explicat că pensionarii vor primi cu siguranță aceste decizii de recalculare.
El a menționat că au ajuns la o formulare privind modalitatea de trimitere a acestor decizii, subliniind importanța trimiterii acestora cu confirmare de primire și recomandate.
Baciu a precizat că discută cu Poșta Română despre aspecte tehnice legate de distribuția acestor decizii de recalculare și că săptămâna viitoare probabil vor finaliza un act normativ care reglementează acest proces.
Începând cu luna curentă, deciziile sunt deja în curs de tipărire în casele teritoriale de pensii.
Importanța respectării termenului de 1 septembrie pentru recalcularea pensiilor
Baciu a subliniat că nu există un termen stabilit de lege pentru expedierea acestor decizii, dar că ei își doresc ca până pe 1 septembrie oamenii să își primească drepturile recalculate conform noii legi a pensiilor.
„Cu siguranță pensionarii vor primi aceste decizii de recalculare. Am ajuns la o forma privind la modalitatea de trimitere, pentru ca este foarte important, aceste decizii trebuie sa le trimitem automat cu confirmare de primire, recomandate, nu putem sa le trimitem pur si simplu cu o expeditie simpla, purtam discutii pe aspecte tehnice cu Posta Romana privind modul de distribuire a acestor decizii de recalculare.
Saptamana viitoare probabil vom definitiva si acest act normativ care vizeaza aceasta prestatie pe care compania Posta Romana o face catre noi si aceste decizii, din aceasta luna, incep deja sa le tiparim in casele teritoriale de pensii. Nu exista un termen prevazut de lege privind expeditia acestor decizii, noi trebuie ca odata cu data de 1 septembrie oamenii sa isi primeasca drepturile recalculate, exact cum prevede noua lege a pensiilor”, mai declară președintele CNPP.
Daniel Baciu a explicat că de la 1 iunie salariul minim brut s-a majorat, o prevedere clară în lege pe care au considerat-o necesară să o permanentizeze.
A menționat că exista deja un act normativ care reglementa cumpărarea de vechime retroactivă pentru persoanele care au avut goluri în activitatea profesională și că această posibilitate a fost inclusă și în noua lege a pensiilor, având în vedere succesul înregistrat în acest domeniu.
Baciu a subliniat că atunci când se încheie un contract de asigurare socială între persoana fizică și casa teritorială de pensii unde își are domiciliul, contribuția de asigurări sociale de 25% se calculează pe baza salariului minim pe economie.
A menționat că acest lucru este punctul de plecare, dar că se poate aplica și pentru salarii mai mari, în funcție de posibilitățile financiare ale solicitantului, pentru o pensie pe limită de vârstă în sistemul public de pensii.
„Într-adevar, asa este, de la 1 iunie salariul minim brut s-a majorat. In momentul de fata avem o prevedere foarte clara in lege pe care am considerat ca trebuie sa o permanentizam, pentru ca aveam un act normativ care legifera acest lucru al cumpararii de vechime retroactiva, vorbim de acele persoane care au avut goluri in activitatea profesionala si aveau aceasta posibilitate sa isi cumpere aceasta vechime.
Acest lucru este valabil si in noua lege a pensiilor pentru ca a fost un real succes si vrem ca in continuare cine are aceasta posibilitate, sa o faca. Intr-adevar, cand se incheie acel contract de asigurare sociala intre persoana fizica si casa teritoriala de pensii unde isi are domiciuliul contributia de asigigurari sociale de 25% se plateste la salariul minim pe economie. De aici pornim.
De la salariul minim, dar se poate plati si la un salariu mai mare, in functie de posibilitatile banesti care doreste sa aplice la o pensie pe limita de varsta in sistemul public de pensii”, a mai transmis Baciu.