Șeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, spune că, așa-zisele creşterile de pensii anunţate de Guvern, după recalculare, vor putea fi şi de doar doi, trei sau cinci lei. Mai mult decât atât, mulţi dintre pensionari vor primi aceiaşi bani, fără nici măcar un leu în plus.
Cei mai norocoşi pensionari ar putea primi, prin anul 2024-2025, maximum între 100 şi 250 de lei în plus pe lună după marea recalculare ce va începe în 2023, a declarat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.
„Nu va fi un procent fix de creştere la toţi pensionarii, unii pensionari vor rămâne cu pensiile la acelaşi nivel, vor creşte decât anumite pensii care au ieşit într-o perioadă de timp diferită unde oamenii au avut un alt stadiu de cotizare mai mic decât alţi beneficiari ai noştri care au ieşit în perioade mai avantajoase.
Numai în acele cazuri vor avea creşteri ale cuantumului de pensii.
Vor fi creşteri şi de doi lei, şi de trei lei şi de cinci lei până la acest nivel.
Nu există aşa diferenţe foarte mari, este diferenţă de maxim 100-200 de lei sau 250 de lei.
Din calculele pe care le-am făcut noi, în procent de peste 50% din pensiile aflate în plată vor creşte”, a declarat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.
Noua modalitate de calcul a pensiilor
Preşedintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat care va fi vârsta reală de pensionare în România şi câte pensii vor creşte, de fapt, în urma recalculării pe care o efectuează angajaţii săi.
Alături de reporterii Antena 3, Daniel Baciu a mers în locul unde se efectuează digitalizarea şi calculele la dosarele de pensii pentru bătrânii care locuiesc în Sectorul 4 al Capitalei.
La nivel naţional, până în acest moment, au fost digitalizate 1.028.000 de dosare de pensie, adică mai bine de 20% din total. Ritmul zilnic la nivel național este de 30.000 de dosare, explică şeful CNPP. Întreg procesul ar urma să fie finalizat la sfârşitul anului 2022.
Daniel Baciu a explicat că două elemente stau la baza calcului pentru pensie, potrivit noii legi: “Urmărim în principal două elemente – numărul total de puncte pe care l-a cumulat de-a lungul întregii activități cât și stagiul de cotizare realizat de respectivul beneficiar al pensiei.
Mă refer în principal la acordul global, cae a fost principala formă de retribuire înainte de 1989 și la celelalte sporuri cu caracter nepermanent – ore suplimentare, premii, prime anuale și toate celelalte sporuri la care s-au achitat contribuții de asigurări sociale, dar în acest moment nu sunt luate în calcul la pensie.”, a spus șeful CNPP