„Modalitatea de fraudare a sistemului, care nu se poate face decât cu largul concurs al medicilor, am reclamat-o de atâtea ori: rețetele false (avem pacienți care nu au mers la medic, dar apar că ar fi luat rețete), rețete scrise pentru morți, trimiteri pe care medicii de familie le fac către laboratoare și decontează serviciile și ei și laboratoarele, acestea sunt principalele mecanisme de corupție din sistemul sanitar”, a spus Duță.
Reacția președintelui CNAS vine după ce medicii de familie au refuzat să semneze Contractul Cadru pentru anul în cursm, astfel că nu mai pot prescrie medicamente compensate sau gratuite pacienților. Mai mult, Lucian Duță a spus că nu medicii de familie sunt cei care refuză semnarea Contractul Cadru, ci că reprezentanții organizațiilor breslei sunt cei are îi împiedică pe medici să intre în sediile Caselor Județene pentru a semna contractele. „În majoritatea județelor țării, circa 10% din medici au semnat deja contractele” a mai spus el, dând exemplul județului Dolj, unde, din 411 medici de familie, 50 au semnat deja Contractul Cadru.
În ceea ce privește rețetele fictive, președintele CNAS a declarat că în urma unui control efectuat anul acesta au fost descoperite 2.000 de rețete prescrise unor pacienți morți chiar și de trei ani, prejudiciul fiind de ordinul sutelor de mii de lei. În plus, el a mai dat și exemplul unei farmacii care singură a fraudat sistemul cu 50.000 de euro.
Președintele CNAS s-a arătat revoltat și de relația „de concubinaj” dintre medici și companiile farmaceutice, spunând că aceștia merg adesea în excursii exotice finanțate de firme, dând exemplul unei astfel de vacanțe în Tanzania. „70% din creșterea resurselor financiare ale CNAS s-a dus în consumul de medicamente, dar medicamente scumpe, chiar dacă existau echivalente mai ieftine pe piață”, a declarat Duță. „Cei care dezechilibrează bugetul sunt medicii care presciur rețete în relație cu firmele”, a mai spus el.
Medicii de familie refuză să semneze Contractul Cadru din cauza unor modificări, a căror aplicare, spun ei, are ca efect reducerea veniturilor cabinetelor. Lucian Duță îi contrazice. „Conform calculelor noastre, pentru 70% dintre medicii de familie care au pe liste între 1.500 – 1.800 de pacienți, eniturile ar urma să crească”, a spus el. „Medicii se plâng că au de plătit chirii mari, dar acestea sunt stabilite de consiliile locale, nu de noi. O excepție este Bucureștiul, unde nu plăteau deloc, iar acum Primăria le-a stabilit o chirie de 60 de euro pe metru pătrat”, a explicat Duță. El a admis însă că, într-adevăr, unii medici primari ar putea să aibă venituri mai mici în urma aplicării noilor condiții din Contractul Cadru.
În ceea ce privește imposibilitatea pacienților de a lua rețete compensate în această perioadă, președintele CNAS le-a recomandat să se înscrie pe listele medicilor care au semnat deja Contractul.