Medicul Valeriu Gheorghiţă a prezentat, marţi, datele privind numărul de reacţii adverse prezentate de cei care s-au vaccinat anti-COVID. Statistica realizată la nivel naţional arată că rata cea mai scăzută de dezvoltare a reacţiilor adverse s-a înregistrat în cazul serului Pfizer, în timp ce la Moderna numărul de reacţii este aproape dublu, iar la AstraZeneca de câteva ori mai mare.
Conform datelor prezentate marţi după-amiază de coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, până în 26 aprilie, au fost raportate 13.705 cazuri de reacţii adverse postvaccinale, din aproape cinci milioane de doze administrate la nivel naţional.
Rata medie pentru reacții adverse: 2,8 cazuri la 1.000 de doze
Statisticile arată că rata de raportare a reacţiilor adverse post imunizare este, în medie, de 2,8 cazuri la 1.000 de doze administrate.
„Avem o raportare pe fiecare tip de vaccin. Pentru vaccinul COVID-19 de la Pfizer vorbim de o rată de raportare de 1,7 cazuri la 1.000 de doze administrate, pentru Moderna – 3,2 cazuri de reacţii adverse la 1.000 de doze administrate şi pentru AstraZeneca – 10,9 reacţii adverse la 1.000 de doze administrate. Aş menţiona că numărul de reacţii adverse raportate pentru rapel la AstraZeneca este semnificativ mai redus comparativ cu prima doză. Practic, vorbim în fiecare zi de câteva zeci de cazuri de reacţii adverse dintr-un număr mare de doze administrate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Acesta a menţionat că peste 95% dintre cei cărora li s-a administrat o primă doză cu serul AstraZeneca şi care au ajuns la termenul pentru rapel s-au prezentat în centrele de vaccinare pentru a primi şi doza a doua.
Ce măsuri se iau în privința campaniei de vaccinare?
De asemenea, Valeriu Gheorghiță a anunțat și o serie de măsuri și acțiuni pentru facilitarea accesului la vaccinare.
- posibilitatea efectuării celei de-a doua doze de vaccin într-un centru diferit față de cel în care s-a făcut prima doză, în funcție de disponibilitatea locurilor și cu minim 72 de ore înainte de programare (se va operaționaliza până săptămâna viitoare);
- din 28 aprilie se va crește capacitatea fluxului în care se administrează vaccin Pfizer la 96 de persoane/zi;
- din 29 aprilie se va deschide primul Drive-Thru din București;
- din 4 mai începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie cu vaccinul Janssen produs de Johnson&Johnson;
- 7-9 mai se desfășoară Maratonul Vaccinării la București, prin centrele de vaccinare de la Sala Palatului și Biblioteca Națională;
- 14-16 mai se desfășoară Maratonul Vaccinării la Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș și Iași;
- activarea de noi centre Drive-Thru în țară;
- pregătirea vaccinării pacienților care doresc și care sunt internați în spitalele non-covid;
- extinderea posibilității de vaccinare fără programare, prin prezentarea la centrele de vaccinare, cel puțin în municipiile în care există centre regionale de depozitare, astfel încât să fie asigurată distribuirea rapidă a dozelor.
Și în cazul platformei online de programare pentru vaccinarea anti-COVID-19 apar o serie de schimbări.
- posibilitatea adăugării unui număr de maxim 1.000 de beneficiari pe un singur cont;
- transmiterea de mesaje prin SMS și e-mail către persoanele care au fost notificate și nu au finalizat programarea;
- transmiterea de mesaje prin SMS și e-mail către persoanele care și-au deschis un cont în platformă și nu au finalizat programarea.
Sursa foto: Capital