UE își reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Moldovei, în urma referendumului pro-aderare. Republica Moldova a solicitat aderarea la UE pe 3 martie 2022, la o săptămână după începerea invaziei ruse în Ucraina.
Republica Moldova și-a ales drumul spre UE
Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a felicitat pe cetățenii moldoveni pentru alegerea în favoarea aderării la UE, subliniind că opțiunea de modificare a Constituției a câștigat la referendumul din Republica Moldova „în pofida interferențelor externe evidente”.
De asemenea, el a exprimat angajamentul UE de a colabora cu Chișinăul pentru a „garanta” un „viitor european comun”.
„UE este pregătită să sprijine Moldova şi să lucreze pentru a garanta viitorul nostru european comun în beneficiul tuturor”, a scris Charles Michel într-un mesaj pe reţeaua de socializare X.
UE sprijină viitorul european al Moldovei
După numărarea a 99,59% din voturi, Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a anunțat că tabăra „da” pentru includerea aderării la UE ca obiectiv național în Constituția Republicii Moldova a câștigat cu 50,45% din voturi, în timp ce tabăra „nu” a obținut 49,55%. Totuși, toate buletinele de vot din străinătate nu au fost încă numărate.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că „în fața tacticilor hibride ale Rusiei, Republica Moldova a arătat că este independentă, că este puternică și că își dorește un viitor european.” Aceasta a scris într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X.
De asemenea, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu, subliniind că „leadershipul și curajul său au schimbat cursul istoriei.” În plus, ea a adăugat: „Ne vom scrie viitorul împreună” într-o postare pe Facebook adresată președintei de la Chișinău.
Republica Moldova a solicitat aderarea la UE pe 3 martie 2022, la o săptămână după începutul invaziei ruse în Ucraina. A obținut statutul de țară candidată în luna iulie a aceluiași an, simultan cu Ucraina. UE a început negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova pe 25 iunie.
Moldova beneficiază de Planul de Creștere Economică (Growth Plan) adoptat de Comisia Europeană, care vizează sprijinirea integrării țării în Uniunea Europeană prin accelerarea reformelor și a investițiilor într-un interval scurt.
Această investiție substanțială din partea UE, estimată la 1,8 miliarde de euro, va genera o creștere economică între 8 și 10%, contribuind astfel la construirea unei economii mult mai puternice și la dezvoltarea localităților din întreaga țară.
Sprijinul și asistența oferite de UE pentru reformele democratice au adus beneficii concrete cetățenilor moldoveni de-a lungul anilor, inclusiv o creștere semnificativă a schimburilor comerciale.