Acum cateva saptamani o garnitura de tren cu echipamente ale NATO a fost tinuta in loc la Pielesti, pentru ca pe documente nu era stampila vamii. Patrachioiu a fost luat in balon; cum, un oltean din Pielesti are curajul sa opreasca trupele NATO, sa le verifice el documentele si sa-i faca pe americani sa fiarba in suc propriu in vagoanele lor cu aer conditionat? Problema este simpla: legile vamale sunt aceleasi pentru toti. Nu exista legi pentru trupele NATO si altele pentru ceilalti. Ca omul nu era nebun s-a dovedit si prin faptul ca, pana la urma, a obtinut stampilele care ii lipseau de pe acte. Daca alti functionari iau pozitia de drepti cand aud de NATO, nu este problema lui Patrachioiu din Pielesti. Prin batatura lui trec numai trenurile cu acte in regula. La fel s-a intamplat si la intoarcerea trenului buclucas. Cine nu plateste ca ne-a folosit sinele de cale ferata nu trece prin Pielesti decat peste cadavrul sefului de gara. Sau, pana cand sefii lui nu-i trimit in scris: „Lasa-i domnule, ca am vorbit noi si le luam banii mai tarziu, cand ajung in Ungaria”.
Olteanul din Pielesti este varianta romaneasca a soldatului japonez: respecta legea si ordinele superiorilor. Daca omul a vrut sau nu sa devina vedeta nici nu mai conteaza. Oricum, dupa fotbalistul Geolgau, Patrachioiu este cel mai faimos din satul sau. El este unul pentru care nici NATO nu este mai presus de lege. Seful de gara nu merita nici sanctionat, nici luat peste picior pentru ca este un exemplu de functionar care isi face datoria indiferent cine este cel din fata sa.
Atunci cand fiecare la locul sau de munca isi va face datoria cu aceeasi sarguinta, indiferent daca este dentist sau tamplar, parlamentar sau profesor, nici integrarea in NATO sau UE nu va mai fi o problema pentru Romania. Florin Patrachioiu este un personaj din Cehov. Peste cateva zile va fi uitat, dar oficialii NATO vor sti ca atunci cand vin in Romania, daca trec prin Pielesti, trebuie sa aiba toate documentele in ordine si platile facute la zi