Bogdan Chirițoiu a adăugat că pe baza informațiilor și a datelor strânse, se va face o analiză comparativă a preţurilor la raft actuale faţă de cele de dinaintea emiterii ordonanţei.
„Am demarat o amplă acţiune pentru a vedea în ce măsură companiile au aplicat prevederile ordonanţei de urgenţă care instituie unele măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Pe baza informaţiilor primite de la companii şi a datelor pe care le-am strâns până acum cu ajutorul platformei Monitorul Preţurilor, vom face o analiză comparativă a preţurilor la raft actuale faţă de cele de dinaintea emiterii ordonanţei. Cred că la sfârşitul acestei săptămâni vom avea primele rezultate”, a declarat acesta pentru Agerpres.
Cotele de adaos comercial de vor limita pentru 14 grupe de produse alimentare
Președintele autorităţii pentru Concurenţă a precizat, totodată, că acţiunea de monitorizare va continua, iar Consiliul Concurenţei va colabora cu Ministerul Agriculturii şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi, în funcţie de rezultatele obţinute, se va discuta cu reprezentanţii Guvernului, pentru a stabili măsurile necesare.
Începând de marți, 1 august, cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare se vor limita, pentru o perioadă de trei luni, ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern pe data de 30 iunie 2023.
Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial
Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de comercial sunt:
- pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
- brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
- făină albă de grâu „000” 1 kg;
- mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 bucăţi;
- ulei de floarea soarelui 1 litru;
- carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
- carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
- legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
- fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
- cartofi proaspeţi albi vrac;
- zahăr alb tos 1 kg.
Potrivit proiectului de act normativ, procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se mai precizează în proiectul de lege.