Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe a subliniat că autoritățile europene sunt îngrijorate din cauza situației din Peru.
„Suntem îngrijoraţi pentru Peru. Peru se confruntă cu o gravă criză constituţională (…) şi suntem îngroziţi de folosirea forţei”, le-a spus Josep Borrell deputaţilor europeni reuniţi la Strasbourg, conform afp.com
Tensiunile politice din Peru în îngrijorează pe Josep Borrell
Bilanţul ciocnirilor violente din cursul manifestaţiilor este ridicat, cu „peste 60 de morţi şi 1.300 de răniţi”, a deplâns Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe.
Deputaţii s-au pronunţat pentru alegeri, dar Josep Borrell şi-a manifestat scepticismul.
„Președintele Boluarte a spus că este favorabilă, dar nu poate dizolva Congresul. Ar trebui să se autodizolve şi nu văd nicio dorinţă în această direcţie. Prin urmare, suntem într-un impas. Lansez un apel la un dialog incluziv între forţele politice. Trebuie să evităm jocurile de putere şi manevrele tactice”, a mai spus Josep Borrell.
Tensiunile politice din Peru se agravează
Amintim că demiterea fostului preşedinte Pedro Castillo, întemniţat în decembrie, acuzat că a încercat o lovitură de stat dorind să dizolve parlamentul care se pregătea să-l înlăture de la putere şi înlocuirea sa cu Dina Boluarte, fosta sa vicepreşedintă, a provocat un val de manifestaţii violente reprimate dur în întreaga ţară.
Parchetul din Peru a anunţat la începutul anului deschiderea unei anchete, pentru fapte de „genocid” împotriva preşedintei Dina Boluarte şi a mai multor înalţi demnitari pentru reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale în care au murit 40 de persoane începând din luna decembrie 2022
Procurorul Patricia Benavides „a decis să deschidă o anchetă preliminară împotriva preşedintei Dina Boluarte, a preşedintelui Consiliului de miniştri Alberto Otarola, a ministrului de interne Victor Rojas, a ministrului apărării Jorge Chavez”.
Așadar, ancheta vizează fapte de „genocid, omor calificat şi rănire gravă, comise în timpul manifestaţiilor din lunile decembrie 2022 şi ianuarie 2023 în regiunile Apurimac, La Libertad, Punon, Junin, Arequipa şi Ayacucho.”, a precizat instituția din Peru.
Ancheta îi mai vizează pe ex-preşedintele Consiliului de miniştri Pedro Angulo şi pe fostul ministru de interne Cesar Cervantes. Aceșyia au făcut parte din guvernul Dinei Boluarte între 7 şi 21 decembrie. În total, 22 de persoane au decedat în timpul manifestaţiilor din ultimele două săptămâni.