Isabelle Kocher, directorul general al Engie, a trimis o plângere Autorităţii pentru Reglementarea Pieţelor Financiare din Franţa (AMF), avertizând asupra încercărilor de subminare a grupului francez de utilităţi, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Engie, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt a confirmat astfel informaţiile cuprinse într-un articol apărut în revista Paris Match, în care se arată că Isabelle Kocher a trimis scrisoarea către AMF în 19 decembrie, în urma unor articole din presă care prezentau dezacordurile dintre principalii şefi ai Engie.
Purtătorul de cuvânt al Engie nu a dat detalii privind conţinutul scrisorii, în timp ce un reprezentant al AMF a confirmat că Autoritatea a fost contactată de Engie, iar instituţia va monitoriza ca de obicei pieţele.
În plângere se arată că informaţiile din presă o au ca ţintă pe Kocher şi probabil au influenţat preţul acţiunilor companiei.
"Nu sunt paranoică, dar nici naivă", a afirmat şeful Engie pentru Paris Match.
De la începutul anului, acţiunile Engie au scăzut la Bursa de la Paris cu aproximativ 25%. Capitalizarea de piaţă a Engie se ridică la aproximativ 30 de miliarde de euro.
Unele articole din presă susţineau că fostul şef al Engie şi actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie, Gerard Mestrallet, ar putea-o înlocui pe Isabelle Kocher.
În noiembrie, Mestrallet a dat asigurări că o va sprijini în continuare pe Kocher, după apariţia informaţiilor din presă.
Engie a anunţat recent un vast plan de transformare, care prevede că până în 2018 grupul va vinde active în valoare de 15 miliarde de euro, va face investiţii în valoare de 22 de miliarde de euro, în ideea ca activităţile reglementate să fie responsabile pentru 85% din profitul operaţional în 2018 faţă de 50% în 2015.
În cadrul strategiei de restructurare a activelor, Engie a anunţat vânzarea unor capacităţi de producţie de electricitate de 13 gigawaţi, dintre care 10 gigawaţi în SUA şi două centrale pe cărbune din India şi Indonezia, adăugând că, în urma acestor operaţiuni, datoria netă a grupului se va reduce cu 5,5 miliarde de euro.
Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.
AGERPRES