Europa trebuie să-şi extindă pieţele de capital, existând o activitate prea redusă pe aceste pieţe, a afirmat joi Andreas Treichl, directorul general al Erste Bank, într-un interviu acordat CNBC.
Joi are loc la Viena şedinţa de politică monetară la Banca Centrală Europeană, iar analiştii se aşteaptă ca instituţia să menţină dobânda negativă la depozite, intens criticată de bănci şi investitori, pentru că distorsionează pieţele financiare şi afectează profitabilitatea instituţiilor financiare.
Dobânda la depozite aplicată băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore se situează în prezent la minus 0,40%.
"Dobânda negativă la depozite nu este bună pentru clienţi, ea nu este în mod necesar atât de rea pentru bănci deoarece avem două părţi la bilanţului, deci este într-adevăr rea pentru marea majoritate a clienţilor", a explicat şeful Erste.
La şedinţa de politică monetară de luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să menţină dobânda de politică monetară la nivelul zero şi achiziţiile lunare de obligaţiuni la 80 de miliarde de euro (89 miliarde de dolari).
Conform declaraţiilor lui Andreas Treichl, "BCE forţează şefii băncilor să le spună clienţilor să facă investiţii riscante. Dar clienţii nu vor astfel de investiţii, ei rămân la depozite sau asigurări de viaţă sau contracte de pensie, dar băncile nu obţin bani în acest fel"
"BCE a făcut tot ce i-a stat în putinţă" dar guvernele europene nu fac suficient pentru a stimula creşterea economică, a apreciat directorul general al Erste Bank. Acesta a adăugat: "Deci avem câteva state unde s-au adoptat măsuri importante şi unde se înregistrează creştere o perioadă îndelungată – cum ar fi Slovacia şi Cehia – dar în mare parte din Europa nu se înregistrează creştere deoarece ratele dobânzilor nu sunt suficient de scăzute. Nu se înregistrează creştere din motive complet diferite".
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 46.500 de angajaţi deservesc 16,2 milioane de clienţi în cadrul a 2.800 de filiale din şapte ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia).
SURSA: Agerpres