Şeful Eurogrupului regretă declaraţiile făcute dar nu demisionează

Preşedintele Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem, criticat după ce a spus că ţările din sud "cheltuiesc bani pe alcool şi femei", şi-a prezentat miercuri scuze pentru declaraţiile sale dar a precizat că nu intenţionează să demisioneze, informează AFP şi Reuters.

Anterior, premierul portughez, Antonio Costa, a cerut demisia șefului Eurogrupului, pe care l-a acuzat de declaraţii "rasiste" şi "xenofobe" faţă de ţările din sudul zonei euro. 

"Regret dacă cineva a fost ofensat de remarcile mele", a declarat Jeroen Dijsselbloem, care prezidează din 2013 Eurogrupul, instituţie care reuneşte cei 19 miniştrii de Finanţe din ţările care au adoptat moneda euro. "În acelaşi timp, cred că sunt apreciat pentru stilul meu şi pentru că trebuie să fiu strict uneori. Este adevărat că stilul meu este unul direct şi, din nou, dacă cineva se simte ofensat îmi pare rău. Nu am intenţia de a demisiona", a adăugat acesta. 

Într-un interviu acordat recent Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), șeful Eurogrupului a declarat că ţările din sud "cheltuiesc bani pe alcool şi femei", o afirmaţie pentru care a refuzat să prezint scuze, marţi, în Parlamentul European. "În timpul crizei euro, ţările din Nord şi-au arătat solidaritatea cu ţările afectate de criză. Ca social-democrat, dau multă importanţă solidarităţii. Dar voi aveţi de asemenea obligaţii. Nu puteţi să cheltuiţi toţi banii pe alcool şi femei şi apoi să cereţi ajutor", a afirmat Dijsselbloem. 

În mod normal, mandatul lui Dijsselbloem în funcţia de preşedinte al Eurogrupului expiră în luna ianuarie 2018 însă partidul socialist din care face parte a suferit o înfrângere gravă la alegerile parlamentare care au avut loc săptămâna trecută în Olanda. În aceste condiţii, nu este clar dacă el va mai rămâne în Guvernul condus de liberalul Mark Rutte după negocierile pentru formarea unei noi coaliţii.

AGERPRES

Citiți și:

Portugalia cere demisia lui Dijsselbloem pentru declaraţiile sale 'rasiste'

Jeroen Dijsselbloem: Ţările din sudul Europei 'cheltuiesc bani pe alcool şi femei', apoi cer ajutor