‘Neg asta’, a răspuns Marchionne la Salonul Auto de la Geneva, când a fost întrebat de ziarişti în legătură cu motivele posibile ale întâlnirii cu şeful Renault, Carlos Ghosn.

Analiştii urmăresc cu atenţie situaţia Fiat după ce marţi PSA Peugeot Citroen a anunţat că va demara o majorare de capital în valoare de un miliard de euro pentru a finanţa alianţa sa cu gigantul auto american General Motors, pentru a-şi extinde activitatea în Europa, unde majoritatea producătorilor auto, cu excepţia Volswagen, înregistrează pierderi.

Marchionne a declarat că este deschis oricăei propuneri de formare a unui partneriat în Europa.

În 24 februarie, directorul general al Fiat a acordat un interviu în care susţinea că Fiat ar putea închide două din cele cinci uzine ale sale din Italia în condiţiile în care cererea în Europa va rămâne slabă, iar planurile vizând exporturile pe piaţa SUA nu se vor materializa.

‘Cererea pentru autoturisme în Europa este destinată să rămână la un nivel scăzut pentru o perioadă. Cel puţin până în 2014. Constructorii de autovehicule au prea multă capacitate de producţie’, a declarat Sergio Marchionne. Acesta a explicat că uzinele Chrysler din SUA lucrează deja la capacitate maximă şi este nevoie ca uzinele din Mexic, Canada şi Europa să acopere o treime din cerea din SUA. Marchionne a avertizat însă că dacă planurile vizând exporturile în SUA nu se vor materializa, Fiat va fi nevoit să închidă două din cele cinci uzine din Italia, fără a preciza care sunt uzinele vizate.

Fiat gestionează Chrysler din 2009, când a ajuns la un acord cu guvernul american, iar în prezent deţine 58,5% din producătorul auto american. Restul de 41,5% din acţiuni sunt deţinute de VEBA, o companie afiliată a sindicatului United Auto Workers.

În 2011, grupul auto italian Fiat Group SpA a înregistrat un profit net de 1,65 miliarde euro, comparativ cu 222 milioane euro în 2010. De asemenea, Fiat, care include mărcile Fiat, Lancia şi Alfa Romeo, a înregistrat o creştere de 2,4% a vânzărilor de autovehicule de pasageri până la 2,03 milioane unităţi.
SURSA: Agerpres