Angajaţii concediaţi din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu au şanse să mai lucreze în sistemul finanţelor publice şi vor putea fi angajaţi în alte domenii din sectorul public doar dacă vor apărea locuri vacante, a declarat luni preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
‘Nu cred că cei disponibilizaţi vor avea şanse să rămână în sistemul MFP, pentru că s-a redus numărul de personal pe toate cele trei structuri – Gardă, Vamă, administraţii fiscale. De fapt nu este vorba de şansă, vorbim de oameni care după nu ştiu câţi ani de zile vor fi testaţi profesional’, a spus Blejnar.
Şeful Fiscului a precizat că disponibilizările nu se vor face pe criterii sociale, ci pe baza testării profesionale prevăzută de legea funcţionarului public.
‘Dacă sunt doi oameni pe un post, va rămâne cel mai bine pregătit profesional’, a spus Blejnar, care a adăugat că printre secţiile cu structura de personal supraîncărcată se numără Garda Financiară Bucureşti, Ilfov şi Constanţa.
Guvernul a decis miercuri desfiinţarea a 4.927 de posturi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Dintre aceste posturi, 2.000 erau finanţate, din care 1.200 ocupate.
Din reducerile de posturi, distribuite pe fiecare instituţie din cadrul ANAF, la Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) va fi o diminuare cu 1.427 de posturi, din care 600 sunt ocupate.
La Garda Financiară se reduc 713 posturi, din care 300 sunt ocupate, iar la structurile teritoriale, direcţiile finanţelor generale de la nivel de judeţ, se elimină 2.787 de posturi, din care 300 ocupate, a precizat Ialomiţianu.
De asemenea, din totalul posturilor desfiinţate, 550 sunt poziţii de conducere, printre care funcţiile de prim-adjunct al comisarului general al Gărzii Financiare şi de adjunct al comisarului general.
Tot la Garda Financiară, se desfiinţează funcţiile de comisar-şef adjunct la nivel teritorial şi de şef de divizie.