Agenția Națională de Administrate Fiscală (ANAF) a anunțat că președintele instituției a dispus efectuarea unei analize a activității din ultimul an a Direcției Generale a Vămilor și a Direcțiilor Regionale Vamale, în vederea identificării cauzelor care au dus la creșterea traficului ilicit cu țigarete.

În urmă cu o săptămână, capital.ro informa că Piața neagră a țigaretelor a luat avânt în 2016. A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani

"Contrabanda cu țigări aduce pierderi majore economiei naționale, iar bugetul consolidat al statului are de suferit. Vom intensifica acțiunile de combatere a traficului ilicit cu țigarete. Simultan,vom declanșa o operațiune de verificare a tuturor birourilor teritoriale vamale, urmând a lua măsurile legale care se impun în fiecare caz", a declarat președintele ANAF, Bogdan – Nicolae Stan.

Potrivit Fiscului, la finalizarea verificărilor, conducerea ANAF va transparentiza măsurile dispuse.

„Regiunea nord-est a fost cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete pe tot parcursul anului 2016, situându-se la 41,9%, în creştere cu 4,5% faţă de 2015", a declarat Marian Marcu, Director Novel Research. Alte regiuni în care contrabanda se află la cote ridicate sunt sud-vest, vest şi nord-vest cu: 24,4%, 23,8%, respectiv 21,1%, cifrele fiind în uşoară creştere în 2016 comparativ cu anul precedent.

Conform studiului Novel Research, piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8%, în creştere faţă de media anuală din 2015 (care a fost 16%). Procentul din 2016 reprezintă cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent.

"Din punct de vedere al provenienţei, categoria „cheap whites” a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Ucraina (20%, în creştere cu 5,4 p.p. comparativ cu 2015) şi Moldova (14,9%, în scădere cu 5,7 p.p. faţă de anul precedent). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 2%, nivel relativ constant faţă de 2015. Și în 2016, comerţul ilicit se încadrează în trendul ascendent înregistrat în ultimii trei ani, cu o creştere absolută de 3,5 p.p. faţă de 2012”, a mai spus Marian Marcu.

La rândul său, vicepreşedintelui ANAF Dorel Fronea, coordonator al activităţii structurilor vamale, comerţul ilegal cu ţigarete nu înseamnă doar pierderi semnificative la bugetul de stat, ci şi impulsionarea fenomenului de crimă organizată, cu implicaţii serioase asupra securităţii statului şi a intereselor naţionale. El a menționat în urmă cu o săptămână că "acest record înregistrat în 2016 de piaţa neagră demonstrează încă o dată că este absolut necesară reorganizarea structurilor vamale, în vederea creşterii eficienţei activităţii pe care o desfăşurăm, precum şi o abordare concertată a combaterii comerţului ilegal"..

Fronea a mai spus  că ANAF a demarat reoperaţionalizarea structurilor vamale şi a relansat şi eficientizat echipele canine, iar în ianuarie 2017 a reînfiinţat echipele mobile. "Strategia Naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, iniţiată de Vamă, a fost finalizată şi urmează să fie lansată public. Obiectivul nostru este de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din Uniunea Europeană. De precizat că în iulie 2013, ultima lună în care m-am aflat anterior la conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor, contrabanda era de 11,8%. Sunt ferm convins că prin măsurile incluse în Strategia anticontrabandă, care presupun un proces de reorganizare profundă, resurse umane înalt calificate, dotarea cu echipamente la cele mai înalte standarde, creşterea gradului de cooperare pe plan intern cu celelalte autorităţi de aplicare a legii, cu mediul de afaceri, dar şi pe plan extern, cu instituţiile similare şi cele interstatale, vom putea reduce contrabanda”, a mai spus oficialul ANAF.

Mai multe detalii aici Piața neagră a țigaretelor a luat avânt în 2016. A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani