Un student a aruncat cu pantofii, joi, la Istanbul, în directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Khan, care a susţinut un discurs în faţa studenţilor Universităţii din metropola turcă.

Încălţămintea sport nu l-a atins pe directorul FMI, iar autorul incidentului a fost controlat rapid de agenţii de securitate care l-au scos din amfiteatrul instituţiei.

Studentul a coborât în fugă din bancă strigând „FMI, pleacă din Turcia” către directorul Strauss-Kahn, către finalul intervenţiei sale la Universitatea Bilgi, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Apoi, a aruncat cu un pantof sport de culoare albă pe care îl avea în mână şi care nu l-a atins pe directorul FMI, acesta rămânând calm şi încercând să-şi păstreze surâsul pe podium cu microfonul în mână.

Guvernul Erdogan negociază un nou împrumut

Acest student era însoţit de alte zece persoane care au încercat să afişeze o banderolă înainte de a striga sloganuri care denunţau o „înţelegere secretă” între FMI şi Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din rândul mişcării islamiste), aflat la putere în Turcia.

Guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan negociază de anul trecut acordarea unui nou împrumut din partea FMI care ar trebui să înlocuiască un credit+ acordat în 2005 de FMI care a permis ţării să evite prăbuşirea financiară după o gravă criză apărută în 2001.

Potrivit rectorului Universităţii private Bilgi, Halil Guven, este un protest „normal”. Într-o declaraţie acordată canalului de ştiri NTV, el a spus că tânărul arestat nu era student al instituţiei sale, ci al unei universtităţi publice.

SURSA: Mediafax