Autorităţile din SUA, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au cerut băncilor să dea dovadă de moderaţie când vine vorba de politica de recompensare a angajaţilor. În plus, au fost introduse şi o serie de reguli precum limitarea bonusurilor de către UE la 200% din salariul de bază.
Cu toate acestea, Lagarde insistă că mai sunt multe lucruri de făcut. 'Stimulentele legate de metodele de recompensare trebuie să se modifice astfel încât recompensele să nu mai fie legate de acţiunile pe termen imediat precum şi de asumarea de riscuri excesive', a declarat Christine Lagarde la o conferinţă pe teme de finanţe şi etică la care a participat şi preşedintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen. Lagarde a adăugat că studiile FMI sugerează că bonusurile ar trebui legate de performanţele pe termen lung şi de soliditatea companiei iar angajaţii trebuie să fie obligaţi să returneze bonusurile în cazul în care abaterile lor au afectat performanţele firmei.
De asemenea, Christine Lagarde a apreciat că majorarea numărului de femei din fruntea marilor instituţii financiare ar putea ajuta la îmbunătăţirea stabilităţii financiare. Mai puţin de 20% din poziţiile consiliilor de administraţie ale băncilor sunt ocupate de femei, care de asemenea deţin doar 3% din poziţiile de director de bancă. 'În mod clar, trebuie să schimbăm acest lucru', a spus Lagarde, adăugând că prin includerea unui număr mai mare de femei ar putea ajuta la schimbarea 'culturii' în sectorul financiar precum şi la alinierea stimulentelor financiare cu obiectivele sociale.
Conferinţa 'Finanţe şi Societate', organizată de Institutul pentru o nouă gândire economică (INET), reuneşte la Washington responsabili din mediul economic şi directori de companii din întreaga lume.
AGERPRES