La o conferinţă organizată la Paris de Banca centrală a Franţei, Christine Lagarde a subliniat că prima majorare a costului creditului din ultimii 10 ani, decisă de Fed în luna decembrie, a fost una care s-a derulat fără probleme fiind integrată în avans de pieţele financiare. 

'Problema cheie în acest moment este ritmul normalizării politicii monetare americane. Suntem de acord că trebuie să fie unul gradual, aşa cum a subliniat Fed, şi fondat pe dovezi clare privind presiuni crescute asupra salariilor şi preţurilor', a apreciat Lagarde. Aceasta a avertizat că dobânzile mai mari în SUA, combinate cu o relaxare a politicii monetare în zona euro şi Japonia, ar putea duce la aprecierea dolarului, ceea ce ar crea dificultăţi pentru multe companii din economiile emergente care se împrumută în dolari. 'Pentru economiile emergente, acest lucru ar duce la creşterea vulnerabilităţilor în sectoare cu expunere pe dolari, în special în rândul companiilor', a spus Lagarde. 

Directorul general al FMI a mai spus că o creştere mai lentă dar mai sustenabilă a economiei chineze ar fi benefică pentru întreaga lume pe termen lung, chiar dacă pe termen scurt există un impact asupra comerţului internaţional şi asupra cotaţiilor materiilor prime. Ritmul de creştere de două cifre înregistrat odată de economia chineză a încetinit constant după 2010. Potrivit estimărilor FMI în 2015 economia chineză a înregistrat o creştere de 6,8%, urmând ca în acest an să înregistreze un avans de 6,3%. 

AGERPRES