România nu mai poate lua locul Bulgariei în proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson către aceasta, fie pe sub Marea Neagră fie pe teritoriul bulgăresc, a declarat, vineri, director general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller.

„Poate fi construit un tronson maritim sau pe teritorul Bulgariei (care să lege South Stream de România, n.r.). Deocamdată este vorba doar despre idei”, a arătat Miller.

El a subliniat că România şi-a arătat interesul faţă de acest proiect şi că discuţiile cu Bulgaria au avut succes, iar proiectul evoluează conform programului.

În decembrie, directorul general adjunct al grupului rus de stat, Alexandr Medvedev, a declarat că Gazprom are şi alte opţiuni, printre care România, pentru construirea gazoductului South Stream, în cazul în care Bulgaria renunţă să participe la dezvoltarea proiectului.

Miller a mai spus că acordul interguvernamental referitor la participarea Austriei este în fază avansată şi ar putea fi semnat la sfârşitul lunii aprilie.Autorităţile ruse au semnat deja acorduri interguvernamentale privind construcţia gazoductului cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia.

Conducta South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria, urmând să transporte gaze ruseşti către Europa, ocolind Ucraina.

Prin această conductă, a cărei capacitate va fi de 31 de miliarde de metri cubi, şi care ar putea ajunge la 63 de miliarde de metri cubi, ar urma să fie transportat 35% din volumul total de gaze destinate Europei. Miller a apreciat că South Stream urmează să intre în exploatare la sfârşitul anului 2015.

SURSA: Mediafax