Luni, Giuseppe Guzzetti, preşedintele Asociaţiei băncilor italiene de economii (Acri), a criticat dur cererea Autorităţii Bancare Europene (EBA) ca băncile italiene să-şi majoreze capitalul cu aproximativ 15 miliarde de euro.
Instituţiile de creditare italiene au nevoie de încă 14,7 miliarde de euro
Băncile din Uniunea Europeană trebuie să-şi majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro până la sfârşitul lunii iunie a anului următor, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor, a anunţat EBA. Banca Italiei a anunţat că instituţiile de creditare italiene au nevoie de încă 14,7 miliarde de euro pentru a îndeplini cerinţele EBA privind rata de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilităţii unei bănci) de 9%.
A doua bancă a Italiei, Intesa Sanpaolo, a anunţat săptămâna trecută că nu are nevoie de capital suplimentar pentru a îndeplini cerinţele EBA.
Incertitudinile privind situaţia din Grecia i-au determinat pe investitori să-şi vândă acţiunile şi să se refugieze achiziţionând active mai sigure. Bursa de la Milano a scăzut puternic marţi, cu 6,8%, după ce obligaţiunile guvernamentale au ajuns din nou sub presiune din cauza temerilor că Italia ar putea fi afectată de criza datoriilor din zona euro. Acţiunile principalelor bănci italiene au înregistrat un declin semnificativ: acţiunile UniCredit au scăzut cu 12,09%, acţiunile Intesa Sanpaolo cu 16,03%, acţiunile Banca Monte dei Paschi di Siena cu 9,9%.
Marţi după-amiază, spread-ul dintre obligaţiunile italiene şi cele germane au atins nivelul de 443 de puncte de bază, un record de la introducerea monedei euro. Rata dobânzii pentru obligaţiunile italiene pe 10 ani a urcat peste 6%, aproape de nivelul record de 6,397% înregistrat în august.
Incertitudinile de pe piaţă au fost accentuate după ce Grecia a anunţat că va organiza un referendum şi un vot de încredere în Parlament cu privire la ştergerea unei părţi din datoria publică, decisă săptămâna trecută la Bruxelles.
Agerpres