Șeful IPJ Ilfov, Cristian Perșinaru, și-a dat demisia din funcție în cursul zilei de miercuri, 12 iulie, arată surse pentru Antena 3.
Acesta, împreună cu adjuncții săi, era anchetat în scandalul azilelor din județul Ilfov, acolo unde mai mulți bătrâni nu erau tratați corespunzător.
Aceleași surse mai spune că demisia a survenit după o anchetă demarată de Corpul de Control al IGPR la Inspectoratul de Poliție Ilfov.
Amintim că, în cursul zilei de luni, 10 iulie, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a dat undă verde acestor controale.
Poliția din Voluntari și cea din Afumați sunt și ele vizate de anchetă.
Controale la 1000 de centre sociale din țară
Potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în primele două zile au fost supuse controalelor în toată țara un număr de 998 de servicii sociale.
În urma inspecțiilor, unsprezece centre sociale au fost închise, iar activitatea altor 25 a fost suspendată temporar. Mai exact, au fost închise patru centre din București, două din Constanța și câte unul în Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Satu Mare. În plus, au fost suspendate 25 de servicii sociale, dintre care unsprezece în București, șapte în Giurgiu, câte două în Ilfov și Timiș și câte unul în Arad, Constanța și Vâlcea.
O nouă lege pentru ca aceste situații să fie evitate
În cadrul ședinței de Guvern de vineri, ministrul Muncii, Marius Budăi, l-a informat pe premierul României cu privire la primele măsuri care vor fi implementate în urma dezvăluirilor tulburătoare din adăposturile înfiorătoare din Ilfov.
Printre măsurile propuse se numără modificarea legislației pentru a permite supravegherea video în aceste facilități, cu scopul de a preveni repetarea unor astfel de evenimente tragice.
„Într-o primă fază, i-am prezentat câteva măsuri, aşa cum era normal, premierului Marcel Ciolacu. Introducerea în legislaţie a unei cerinţe privind instalarea de camere de luat vederi privind monitorizarea activităţii din aceste centre, astfel încât, dacă este cazul înregistrările să poată să fie puse la dispoziţia organelor de control sau de anchetă.
Vom afişa pe site-ul Ministerului Muncii o listă a centrelor verificate, după care ulterior această listă va fi actualizată periodic. Vom reglementa printr-un act normativ procedurile de colaborare cu reprezentanţii societăţii civile”, a declarat Marius Budăi.