În Republica Moldova se vorbeşte limba română şi absolut nicio ţară nu are dreptul moral, legal şi politic de a comenta acest lucru –  este afirmația ministrului de Externe moldovean Nicu Popescu, într-o reacţie la criticile Moscovei cu privire la votul Parlamentului de la Chişinău vizând înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile de peste Prut, relatează deschide.md.

Rusia susține că Republica Moldova și-a abandonat limba maternă

„Noi suntem indignaţi de indignarea Federaţiei Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparţine, decizia cum numim această limbă ne aparţine şi absolut nicio ţară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic să comenteze aceste lucruri”, a declarat într-o conferinţă de presă Nicu Popescu, vicepremier în Guvernul de la Chişinău, referindu-se la comentariile făcute anterior de Ministerul rus de Externe.

Republica Moldova are o comunitate de istorie, de limbă cu România. Inclusiv, în virtutea acestei comunităţi Republica Moldova face parte din familia europeană, vom adera la Uniunea Europeană, indiferent de comentarii sau lipsa acestora a unor state terţe”, a adăugat Nicu Popescu.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat anterior că ar fi vorba de „mâna americanilor”. „Sprijin real american pentru democraţie. Sub Maia Sandu, Republica Moldova îşi abandonează limba maternă”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Republica Moldova va creşte rata de aliniere al sancțiunilor

Legislativul de la Chişinău a adoptat o decizie de racordare a legislaţiei sale la hotărârile Curţii Constituţionale. Așadar, limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova, conform textului menționat în Declaraţia de Independenţă.

Totodată, Nicu Popescu a anunţat că Republica Moldova va creşte rata de aliniere la sancţiunile Uniunii Europe împotriva Rusiei.

„În aceste zile noi facem o evaluare şi o reevaluare a mai multor decizii luate anterior şi în curând vom veni cu mai multe pe acest subiect. Rata noastră de aliniere va creşte vizibil, va creşte rapid şi va creşte în viitorul apropiat”, a afirmat şeful diplomaţiei moldovene.

Obiectivul Chișinăului este ca Moldova să adera la UE până în 2030

În acelaşi timp, șeful MAE de la Chișinău a afirmat că obiectivul actualei guvernări şi a preşedintelui Maia Sandu este ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030.

„Obiectivul nostru este ca Republica Moldova să fie gata de aderare către anul 2030 şi să îndeplinească toate cerinţele Comisiei Europene, astfel încât să putem merge în toate statele europene şi să cerem votul de încredere. Obiectivul nostru este să convingem fiecare stat că Republica Moldova este demnă de a adera la UE”, a afirmat șeful diplomației.

„Comisia Europeană ne-a trimis un set de recomandări şi urmează să explicăm până pe 19 aprilie ce reforme au fost făcute. Apoi, pe parcursul lunii septembrie se va face un raport al Comisiei Europene cu privire la implementarea de către Republica Moldova a recomandărilor. În acest an, pentru prima dată Republica Moldova va fi evaluată alături de statele balcanice”, a afirmat Nicu Popescu, citat de sursa citată.