Zsolt Hernádi, liderul companiei maghiare MOL, unde statul ungar este acționar, a criticat taxele speciale introduse de guvernul din Ungaria. El și-a exprimat nemulțumirea într-un articol de opinie publicat de Telex.
Hernádi a exprimat îngrijorări privind menținerea acestor taxe. El a subliniat că inițial acestea erau destinate să fie temporare. Cu toate acestea, au fost prelungite și pentru anul în curs și se pare că vor continua și anul viitor.
Șeful Mol Ungaria compară impactul acestor taxe cu prezența temporară a trupelor sovietice
Hernádi a comparat impactul acestor taxe cu prezența temporară a trupelor sovietice în țară. Acesta a întrebat când va reveni normalitatea și când se vor adopta metode mai tradiționale în locul abordărilor neortodoxe.
„Dar cât timp mai trebuie să menținem taxele speciale „extraordinare”? Nu trebuia ca 2022 să fie ultimul an? Apoi au rămas pentru 2023 și anul acesta, și se pare că și anul viitor. Aceste taxe vor fi ca trupele sovietice staționate temporar în țara noastră.
Când va reveni normalitatea? Când ne vom întoarce la mijloacele încercate și testate în locul neortodoxiei?” – își pune întrebarea într-un articol de opinie din Mandiner, directorul general al Mol, Zsolt Hernádi.
Zsolt Hernádi afirmă că, contrar afirmațiilor guvernului din Ungaria, nu există taxe care să nu fie reflectate în prețuri. El subliniază că, dacă randamentul investitorilor este redus. Conform acestuia, se va observa o scădere a investițiilor.
Hernádi atrage atenția asupra deciziei luate de Guvern
În opinia sa, dacă taxele sunt transferate furnizorilor, baza de furnizori se va micșora, ceea ce va duce la creșterea prețurilor.
„Dacă reduceți randamentul pentru investitori, veți avea o lipsă de investiții, dacă o transferați furnizorilor, veți avea o bază de furnizori în scădere – și asta va provoca o creștere a prețurilor”, scrie el.
Hernádi se întreabă de ce se penalizează companiile care produc produse foarte solicitate și care au generat profituri suplimentare. Acesta a sugerat că aceste taxe afectează negativ companiile care reușesc în condiții dificile.
În cazul MOL, de exemplu, profitul înainte de impozitare în Ungaria nu este suficient pentru a acoperi impozitele. Acest lucru duce la dificultăți financiare semnificative.
„Și de ce să pedepsim companiile care produc un produs care a devenit foarte solicitat și a adus profituri suplimentare? De ce să le penalizăm pe cele care pot reuși în circumstanțe extreme? În cazul Mol, de exemplu, profitul înainte de impozitare în Ungaria nu mai este suficient pentru a plăti impozitul maghiar. Se ajunge la amețeli”.
Nu este posibil să se impoziteze simultan și să se aștepte creșterea producției
Potrivit lui Hernádi, nu este posibil să se impoziteze simultan și să se aștepte creșterea producției. El consideră că statul ar trebui să lase mai întâi loc pentru industrie. Conform acestuia, Ungaria nu ar trebui să utilizeze fondurile destinate investițiilor pentru a obține venituri fiscale, care ulterior vor fi impozitate.
Hernádi subliniază că eficiența utilizării banilor colectați de stat este crucială. Dacă acești bani sunt folosiți pentru a rezolva probleme temporare, acoperind deficitul sau finanțând proiecte care nu contribuie la sustenabilitatea pe termen lung, nu vor aduce niciun beneficiu real. El compară această situație cu sistemul de securitate socială. Acesta sugerează că plătim mai mult fără a obține rezultate corespunzătoare.
Compania MOL este deținută în proporție de 30,49% de trei fundații controlate de guvernul din Ungaria, conform agenției de rating Fitch.