NATO cere statelor membre să lase Ucraina să atace teritoriul rusesc cu armament din Occident
Secretarul general al NATO le cere aliaților Ucrainei să ridice restricțiile privind posibilele atacuri ucrainene pe teritoriul rusesc. În timp ce Ucraina face presiuni asupra aliaților săi, inclusiv asupra Statelor Unite, pentru a-i permite să folosească armele lor pentru a lovi ținte militare pe teritoriul rusesc, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că este de acord cu ucrainenii în această privință.
Într-un interviu acordat revistei britanice The Economist, publicat vineri, el consideră că „a sosit momentul ca aliații să se gândească dacă ar trebui să ridice restricțiile impuse asupra armelor furnizate Ucrainei”, mai ales că multe dintre lupte au loc la Harkov, „în apropiere de graniță”, transmite Le Monde.
„Dacă îi luăm Ucrainei capacitatea de a folosi aceste arme împotriva unor ținte militare legitime de pe teritoriul rusesc, îi este foarte greu să se apere”, a spus el.
„Unii aliați au ridicat deja aceste restricții”, a spus Stoltenberg, referindu-se în special la Marea Britanie.
Însă alții, precum Statele Unite, refuză încă să facă acest lucru: „Dacă îi refuzi Ucrainei dreptul de a lovi ținte militare pe teritoriu, atunci devine foarte complicat pentru ei să își impună dreptul de a se apăra”.
Potrivit acestuia, „această autoapărare este consacrată în Carta Națiunilor Unite, este legală și legitimă”, iar NATO intenționează să ajute Ucraina să își respecte acest drept.
„Aceasta include posibilitatea de a lovi ținte de pe teritoriul rusesc, atunci când acestea sunt ținte militare și legitime”, a precizat șeful NATO.
Polonia susține acest demers
De asemenea, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Polonia susține dreptul Ucrainei de a lovi obiective militare din Rusia, afirmând că Occidentul trebuie să înceteze să se mai limiteze constant în ceea ce face pentru a sprijini Ucraina.
„Rușii lovesc rețeaua electrică a Ucrainei, terminalele sale de cereale, capacitatea de stocare a gazului și infrastructura civilă. Operațiunea rusă este condusă de la cartierul general din Rostov pe Don. În afară de faptul că nu folosește arme nucleare, Rusia nu se limitează foarte mult”, a declarat acesta.
De asemenea, el și-a exprimat scepticismul cu privire la amenințările rusești de a folosi arme nucleare: „Americanii le-au spus rușilor că, dacă detonează o bombă nucleară, chiar dacă nu omoară pe nimeni, [americanii] vor ajunge la toate pozițiile [rusești] din Ucraina cu arme convenționale, le vor distruge pe toate.”
Europa trebuie să învețe să joace jocul escaladării cu Rusia, lăsându-l pe Vladimir Putin nesigur în ceea ce privește intențiile UE. El a punctat că dacă sunt declarate mereu „care sunt liniile noastre roșii nu facem decât să invităm Moscova să-și adapteze acțiunile ostile la limitele pe care ni le impunem noi înșine”.
De asemenea, el face apel la partenerii europeni să investească în apărarea lor pentru că „este evident că Europa a rămas în urmă și că baza sa militară, tehnologică și industrială suferă din cauza mai multor ani de subinvestiții. (…) Europa nu numai că s-a dezarmat, dar a dezindustrializat domeniul apărării.
În plus, în pofida Brexit-ului, Polonia este în favoarea „includerii cât mai profunde a Regatului Unit în structurile de securitate și apărare ale UE”, a mai spus Radoslaw Sikorski.