Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat membrii alianței militare să accelereze asistența umanitară în Ucraina după distrugerea unui baraj important.

Șeful NATO solicită ajutor rapid pentru Ucraina

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, i-a informat pe ambasadorii NATO, prin intermediul unei conferințe video, cu privire la devastarea provocată de distrugerea barajului Nova Kakhovka.

Stoltenberg a spus la conferință că „consecințele pentru mii de oameni și pentru mediu sunt dramatice și a îndemnat aliații să ofere sprijin rapid”, a precizat NATO într-un comunicat.

„Aliații și-au exprimat o solidaritate puternică cu Ucraina și mulți dintre ei oferă deja un ajutor critic, inclusiv filtre de apă, pompe, generatoare și echipamente pentru adăposturi”, se arată în comunicat.

NATO va întări sprijinul pentru Ucraina

În discursul său din deschiderea Summitului B9 de la Bratislava, Jens Stoltenberg a spus că aliații își vor întări sprijinul pentru Ucraina cu un pachet multianual de asistenţă pentru a o ajuta în tranziţia de la epoca sovietică la standardele NATO, arată un comunicat de pe site-ul Alianței.

„Toţi aliaţii sunt de acord că uşa NATO rămâne deschisă, că Ucraina va deveni membră a Alianţei şi că Rusia nu are veto”, a spus acesta.

Statele aliate intenţionează, de asemenea, „să se angajeze faţă de noi planuri de apărare şi un nou model” al forţelor, ceea ce presupune un număr mai mare de trupe cu un nivel ridicat de pregătire de luptă şi o capacitate de comandă şi control întărită a Alianţei.

Secretarul general al NATO a mai sublinat necesitatea ca aliaţii să-şi întărească angajamentul de a creşte investiţiile în apărare la cel puţin 2% din PIB.

Totodată, Jens Stoltenberg a asigurat că lucrează „din greu” pentru a asigura că Suedia va deveni „în scurt timp membră deplină” a Alianţei.

Acesta a făcut referire și la situația din Ucraina spunând că „războiul neprovocat al preşedintelui (rus Vladimir) Putin împotriva Ucrainei a schimbat mediul nostru de securitate pe termen lung” şi că „Rusia a distrus pacea în Europa”.

Secretarul general al NATO a vorbit, de asemenea, despre distrugerea barajului de la Kahovka, în regiunea Herson, afirmând că aceasta „pune în pericol mii de civili şi provoacă pagube grave mediului” şi „reprezintă un gest revoltător care demonstrează din nou brutalitatea războiului rus din Ucraina”