Taxe și impozite tot mai mari. Mathias Cormann, secretarul general al OCDE, a declarat că România trebuie să aibă în vedere atingerea așa-zisei neutralități de emisii de carbon până în 2050.
OCDE vrea taxe tot mai mari pentru emisiile de carbon
Cormann a vorbit despre un grafic care arată tendința pe care România trebuie s-o urmeze, în opinia OCDE, până în 2050. Secretarul general al organizației spune că schimbările de până acum nu sunt suficiente.
În acest context, susține el, trebuie „accelerată generarea de energie verde” și „modernizarea sistemelor de distribuție de energie ”.
O măsură vizează creșterea prețurilor pentru emisiile de carbon. Cormann a vorbit apoi și despre mărirea ratelor în transporturi.
O parte din aceste venituri, spune el, pot merge pentru a sprijini categoriile vulnerabile ale populației.
„Trebuie accelerată generarea de energie verde. Avem deja o proporție foarte mare de energie verde și nucleară, însă per total trebuie reconsiderat mixul, mai ales în ceea ce privește ultimul deceniu. Va fi nevoie de modernizarea sistemelor de distribuție de energie pentru a îngloba toate aceste surse.
Creșterea prețurilor pentru emisiile de carbon (…) sunt mijloc de a stimula reducerea emisiilor pentru a presupune costuri fiscale mai mari, acestea pot produce distorsiuni nedorite. Vorbim despre măriri are ratelor în transporturi, de exemplu, și o parte din aceste venituri pot merge pentru a sprijini categoriile vulnerabile ale populației”, a declarat Mathias Cormann.
OCDE a criticat concediul parental
Mathias Cormann a cerut apoi o participare mai mare la forța de muncă. El spune că este necesar să fie implementate „un număr de măsuri pentru a susține și participarea femeilor prin măsuri de îngrijire a copiilor”.
Astfel de măsuri sunt „cheie și esențiale pentru a susține participarea femeilor în forța de muncă și la economie”, subliniază Cormann.
Secretarul general al OCDE spune că trebuie facilitată din ce în ce mai mult întoarcerea femeilor pe piața de muncă.
Într-un comunicat, organizația pe care Cormann o reprezintă a transmis că mamele sunt încurajate să se retragă de la locul de muncă pentru a avea grijă de copii, din cauza concediului parental „generos”.
Potrivit OCDE, ar trebui să existe servicii care să se ocupe de creșterea copiilor. Astfel, susține organizația, familiile tinere se vor putea concentra pe două locuri de muncă.
Organizația a subliniat și că participarea la forța de muncă nu a crescut suficient. OCDE spune că aceasta trebuie să crească pentru a compensa plecările în străinătate ale românilor în vârstă de muncă.
„De asemenea, avem oportunități economice care pot fi susținute, de exemplu, pentru femei. Este vorba despre a ne asigura că toate persoanele au cele mai bune persoane pentru a participa și a beneficia de dezvoltarea economică și creșterea economică. Iar când ne uităm la acest grafic, în ceea ce privește sistemul fiscal și de transfer, ne uităm și la zona de sărăcire, vedem că totuși scade nivelul de sărăcie, dar este totuși mult mai ridicat față de alte țări din zonă, din OCDE.
România ar trebui să aibă în în vedere disparitățile de venituri pentru a reduce zona de sărăcie, mai ales având în vedere poate sistemul unitar de impozitare și poate s-ar putea considera și introducerea unui sistem de impozitare progresiv, astfel încât pentru a reduce diferența între persoanele care au venituri foarte mari și persoanele cu venituri foarte mici.
Totuși ai cheltuieli foarte mari, disproporționate de protecție socială și aceste lucruri au efect asupra gradelor de disparitate din economie. Este un aspect care trebuie avut în vedere. În același timp, participarea femeilor la piața de muncă trebuie crescută. Doar 54% dintre femeile cu vârstă de muncă au fost angajate, comparat cu peste 70% în OECD. În același timp, creșterea participării femeilor ar avea ca efect susținerea economiei și va putea susține și nevoile de forță de muncă în economie.
În același timp, este necesar să fie implementate un număr de măsuri pentru a susține și participarea femeilor prin măsuri de îngrijire a copiilor. Aceste măsuri sunt cheie și esențiale pentru a susține participarea femeilor în forța de muncă și la economie. În același timp, trebuie să facilităm ca femeile să se poată întoarce pe piața de muncă din ce în ce mai mult”, a mai spus Mathias Cormann.
Mathias Cormann a lansat un avertisment pentru comunitățile din România
Cormann a lansat apoi și un avertisment pentru comunitățile din România. El spune că oamenii trebuie să se pregătească pentru efectele așa-zisei schimbări climatice.
„Un alt pilon constituie îmbunătăţirea sprijinului fiscal pentru a progresa cu tranziția energetică. Sprijinirea renovării pentru eficiența energetică este parte a acestui proces, care reduce barierele de cost în calea gospodăriilor care doresc să treacă la sisteme de încălzire sustenabile, precum pompele de căldură. Este nevoie de împrumuturi garantate pentru gospodăriile cu venituri mai mici.
Comunitățile trebuie să se pregătească, de asemenea, pentru efectele schimbărilor climatice, pentru a putea reduce riscurile și pagubele în zonele de risc mare, atunci când survin astfel de dezastre. Este necesară o investiție în educația financiară, pentru a conștientiza populația, pentru a învăța populația despre sănătatea financiară, despre bunăstarea financiară, în special în ceea ce privește gestionarea riscurilor financiare.
În concluzie, reformele României au un ritm bun. Sunteți o țară frumoasă, pe calea cea bună, pentru a vă conforma standardelor de trai în țările OCDE. (…) Vă sprijinim în eforturile dumneavoastră de a continua pe calea cea bună și abia așteptăm să continuăm să lucrăm alături de dumneavoastră și de Guvernul român, atât acum, cât și în viitor, pentru a vă ajuta să obțineți cele mai bune rezultate pentru poporul dumneavoastră”, a conchis Cormann.