Fondurile nu sunt suficiente pentru Siria

Fondurile disponibile şi noile puncte de trecere a frontierei sunt insuficiente pentru a sprijini cetăţenii afectaţi de cutremur în nord-vestul Siriei, a spus miercuri directorul OMS, adăugând că a fost ”bulversat şi îndurerat” în urma unei vizite efectuate în regiunea controlată de rebeli.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a adresat reporterilor după ce a vizitat un spital din regiunea unde peste 4.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului devastator de luna trecută.

După cutremur, preşedintele sirian Bashar al-Assad a aprobat deschiderea a încă două puncte de trecerea frontierei cu Turcia, care au ajuns astfel la trei în total, pentru a permite aducerea ajutoarelor în această regiune controlată de grupări oponente înarmate.

Cu toate acestea, sunt necesare căi suplimentare de acces, precum şi mai multe fonduri, a spus Ghebreyesus.

”Nu cred că cele existente, cele trei, vor fi suficiente. Orice acces disponibil ar trebui utilizat”, le-a spus el reporterilor în Siria, informează Reuters.

ONU estimează că ar fi nevoie de aproape 400 de milioane de dolari

Directorul OMS a precizat că nu a discutat cu autorităţile locale posibilitatea ca ajutoarele să traverseze liniile de front dinspre zonele controlate de guvern. Alte agenţii din cadrul ONU, precum şi organizaţii internaţionale de sprijin au criticat inflexibilitatea rebelilor care au respins transporturi cu ajutoare.

ONU a depus deja eforturi pentru colectarea fondurilor destinate situaţiei umanitare din Siria, care se agravase înainte de producerea cutremurului, dar a obţinut doar jumătate din suma pe care o ceruse în 2022.

Organizaţia a spus că va avea nevoie de aproape 400 de milioane de dolari într-un interval de trei luni doar pentru a răspunde nevoilor celor afectaţi de cutremur în Siria.

În zona controlată de opoziţie din nord-vest trăiesc circa 4 milioane de persoane, multe dintre acestea strămutate de conflict în alte regiuni ale ţării.

Spitalele din această regiune sunt într-o situaţie disperată după ce, de-a lungul anilor, au fost avariate de raiduri aeriene şi se confruntă cu o criză cronică de echipament.

ONU a spus că nevoile Siriei se află acum la cel mai înalt nivel de la începutul conflictului, în urmă cu aproape 12 ani.