Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra riscurilor reprezentate de pandemia de COVID-19, care nu s-a încheiat la nivel mondial!
Semnal de alarmă de la vârful OMS: Pandemia nu s-a încheiat (…) orbecăim în fața evoluției virusului
Duminică, şeful OMS a declarat că pandemia „cu siguranță nu s-a încheiat”, iar autorităţile nu-şi pot permite să își relaxeze eforturile pentru a pune capăt pandemiei.
„Ne coborâm garda pe riscul nostru”, a precizat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus la Geneva, cu ocazia deschiderii reuniunii anuale a OMS.
Aproape un miliard de persoane din ţările sărace ale globului nu au fost încă vaccinate împotriva COVID-19, a indicat şeful OMS, adăugând că „scăderea testelor și a secvențierii înseamnă că ne orbecăim în fața evoluției virusului”.
S-a înregistrat progrese, circa 60% din populaţia mondială fiind vaccinată, însă pandemia „nu se termină nicăieri până nu se termină peste tot”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Cazurile raportate sunt în creștere în aproape 70 de țări din toate regiunile, și asta într-o lume în care ratele de testare au scăzut vertiginos”, a mai precizat şeful OMS.
Tedros Adhanom Ghebreyesus: Pandemia nu va dispărea în mod magic
În raportul săptămânal publicat joi, 19 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii indica faptul că numărul de cazuri noi de COVID-19 pare să se fi stabilizat după săptămâni de scădere de la sfârșitul lunii martie, în timp ce numărul total de decese săptămânale a scăzut.
Totuşi, decesele sunt în creştere în Africa, continentul cu cea mai scăzută rată de vaccinare anti-COVID.
Aprovizionarea cu vaccinuri la nivel mondial s-a îmbunătățit, admite şeful OMS, însă există „un angajament politic insuficient pentru implementarea vaccinurilor”.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai spus că sunt sesizate lacune în capacitatea operațională în unele țări, în timp ce altele nu dispun de fonduri.
„Pandemia nu va dispărea în mod magic, dar putem pune capăt acesteia”, a mai declarat acesta, duminică.
Numai 16% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit o singură doză de vaccin, în comparație cu 80% în țările cu venituri ridicate, indică datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
La nivel mondial, pandemia a infectat, până acum, peste 525 de milioane de persoane şi a omorât peste 6,2 milioane de persoane, arată bilanţul realizat de Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite.